Ekonomi bir ülkedeki toplumların yapı taşlarından bir tanesidir.Temel unsurları şunlardır:Ticaret , sanayi , tarım, turizm , maden ve pazar .
        Ekonomi bir ülkede makro ve mikro olarak iki biçimdedir.Tarımından sanayisine turizmine kadar bütün ekonomik faaliyetler makro ekonomiyle ilgilidir.Ülkemizde daha çok ticaret ve inşaat gibi üretim odaklı olmayan 
ekonomik faaliyetler ön plandadır.Tarım ve özellikle de tarım ve hayvancılıkta dışa bağımlılık fazlasıyla artmıştır. Bu durumda ekonomiye ve enflasyona büyük zarar vermektedir.Yani üretim durma noktasına gelmiş büyük çaplı tüketime dayalı bir düzen gelişmiştir.Böylece hızlı tüketim beraberinde borçları da getirmiş.Aynı zamanda borçları borçla kapatma anlayışı ortaya çıkmıştır.
          Dünyada ekonomisi gelişmiş ülkeler ekonomide söz sahibidir.Bu ülkeler gerek dünya ticaretinde gerekse küresel , bölgesel pazarlarda zirveyi paylaşırlar.Çin , Hollanda , Fransa,Hindistan,Güney Kore , Japonya ,ABD , Almaya ve İngiltere ekonomisi gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin başında gelir.Ancak İngiltere , Fransa,ABD,Japonya , Kanada,İtalya ,Almanya G-7 ülkeleri olarak bilinirler.Yani gelişmiş 7 ülke.Türkiye , Mısır , İran , Nijerya , Malezya , Pakistan, Endonezya gibi devletler de D-8 ülkelerinin başlıcalarıdır.Bu ülkeler ise ekonomisi az gelişmiş ülkelerdir.D-8 ülkelerinin önümüzdeki 25 yıllık süreçte G-8 ülkelerinin ekonomik göstergelerini geçmeleri öngörülmektedir.
        Şu an dünya ekonomisinin devleri ABD ve Çin arasında büyük bir ekonomik savaş sürmekte bu savaş birçok ülkeye de yayılmaktadır.İran , Türkiye ve 50'den fazla ülke bu ekonomik savaşın gölgesinde yaşamaktadır.
       Dünyadaki ekonomik savaşın galibi tek hakim güç olarak varlığını gösterebilme pozisyonuna gelebilir.Günümüzde İngiltere ve Fransa'dan ekonomiyi devralan ABD ekonominin başını çekerken ibre Uzak Doğu ülkelerine özellikle de Çin ve Güney Kore'ye kaymaktadır.
       Başta da belirttiğim gibi ekonomini olmazsa olmazı üretimdir.Üretim odaklı ekonomik faaliyetler hayata geçirilse ülkenin refah düzeyi , adil paylaşımı en azından bir miktar düzelebilir.İşte bu sebeplerden dolayı üretim olmazsa iş de olmaz , alım gücü de artmaz tüketim de hatta ekonomik büyüme de .  

( Ekonominin Öznesi Üretim başlıklı yazı Baki tarafından 13.08.2018 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.