Makale / Toplumsal Makaleler

Eklenme Tarihi : 25.07.2018
Okunma Sayısı : 1087
Yorum Sayısı : 0
Sosyal erezyonlar ve hal çareleri

     Bir kişiyi anne ve babasıyla düşman eden, ilgisini azaltabilen ne olabilir?
Beş yıldır görüşüp evlenen çiftler, beş ay sonra nasıl ayrılma ihtiyacı duyabilir?
Kırk yıllık dostların iletişimini koparabilecek kadar güçlü etken ve faktörler ne olabilir, hangi haklı gerekçeye dayandırılabilir?
Bireyin,  milleti ve devleti ile arasını açabilecek kadar, daha güçlü, daha etkili ve daha gerekli bir etken ne olabilir? Bu birey hangi beklenti, ideal ve öğretilerle bezenmiştir.
Bir insanı;  çevresine, komşusuna, iş arkadaşına, okul arkadaşına veya hiç tanımadığı bir şahısa zarar verebilecek eylem ve söylemlere sevk eden gerekçeler neler olabilir?
Bu negatif  yaşam kurgusunda; ihmal, kasıt ve suçlu ararsak, karşımıza nasıl bir tablo çıkabilir?

Global ölçekte bir gözlem ve çözümleme yapacak olursak karşımıza:
1. Tarihi etkenler
2. Antropolojik etkenler
3. Sosyolojik etkenler
4. Coğrafik etkenler
5. Biyolojik etkenler
6. Politik etkenler
7. Psikolojik etkenler
8. Ekonomik etkenler
9. Uluslararası etkenler
10. İdeolojik etkenler
11. İnanç tabanlı etkenler
çıkacaktır.

Bu nedenle modern ulusların, kuruluş ve bekasında; özerk ve hür bilimsel bakış açısı çok önemlidir. Ve bu etkenleri ancak bilim insanı masaya yatırabilir.
Daha önceki makalelerimde de ısrarla belirttiğim gibi, alanlarında uzman aktif çalışan ve emekli akademisyenlerden oluşabilecek "sosyal bilimler şurası" oluşturulmalıdır.
Ve acilen toplumdaki bu güven, sevgi, ilgi, istek, duyarlılık erezyonunun nasıl engellenebileceği konusunda, acil reçeteler oluşturulmalıdır.
25.07.2018
Ali Rıza Malkoç
#armozdeyis
( Sosyal Erezyonlar Ve Hal Çareleri başlıklı yazı Ali R.MALKOÇ tarafından 25.07.2018 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.