Monolog Röportaj-insan Irkını Yok Edecek Gelişmeler Yapay Zekâ Ve Robotlar


 

-Sayın Gülveren bugün isterseniz başka bir konu hakkında tartışalım açıklık getirelim isterseniz. Dünyamız girmeye hazır olan Robotlar ve yapay zekâ hakkında konuşalım. İnsan ırkının sonunu yok edecek, ekmeğini aşını işini elinden alacak olan robotlar ile baş başa kalacak olan insanımızı hangi tehlikeler bekliyor acaba?

 

-Bu konuda uzman olmasam da sizinle birlikte bir fikir alış verişinde bulunarak, bu konuya dokunalım açıklık getirelim. Filimler de izlediğimiz robotların insan dünyasını ele geçirerek, hayatlarına müdahale ederek ele geçirmesi hakkında birçok film izledik. Yapay zekâ konusunda alıntı ile devam edelim” Yapay zekâ, bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun çeşitli faaliyetleri zeki canlılara benzer şekilde yerine getirme kabiliyeti olarak tanımlanmaktadır. Bilgisayar teknolojilerinin yeni ortaya çıktığı dönemde, "Makineler düşünebilir mi?" sorusunun Mathison Turing tarafından sorulması ile hakkında ilk adımların atılmaya başlandığı yapay zekâ, 2. Dünya Savaşı döneminde çeşitli askeri silah teknolojilerin ortaya çıkmasına ve bilgisayarların gelişmesindeki en önemli etkenlerden biridir”.

Bana sorarsanız insan beyninin aynısını robotlara yüklemekle hem kendi hem de insanlığın sonunu getirecekler. İnsana akıl veren Yüce Allah, kulun verdiği kendi aklı gibi bir akıl ile bir şeyler üreterek yaparak –hâşâ-tıpkı cahil Ebu Cehil gibi onun yolunda gidenler gibi -hâşâ sümme hâşâ-Yüce Allah’a isyan şirk içinde, sen dünya işine karışma ahiret işine karış dercesine sapıklık şirk işine girerek Cehennemde alevlerini odunlarını kalınlaştırarak, şeytanın kulaklarına fısıldadığı ile kendilerini güçlü bir sapıklık içinde oluşumla, önemli bir şey yaptıklarını sanarak yok olmaya doğru gidiyorlar. Hiç –Hâşâ sünme hâşâ-Âlemleri yaratan gibi olabilir mi aciz zavallı ölümlü olan insan? Allah’ın öğrettiğinden başka ne bilebilir ki insan? Varlıkları bir anlam ifade etmezken sadece dua ederek acizliğimizle bir insan olurken, Furkan Suresi :  (Ey Muhammed!) De ki: “Duanız olmasa, Rabbim size ne diye değer versin! … Ayeti açık açık bunu söylerken, sapıklıkla insan ırkını bitirmek için çalışan insanın ne değeri olacak dünyada? Size bu konuda bir alıntı yaparak cevap vereyim.” Facebook yapay zekâ birimleri, özellikle pazarlama konularında bu ilerleyen teknolojiden yararlanmak adına Chat-botlar geliştirdi. Fakat pazarlama yapması için eğitilen iki Chat-bot, insanları bir kenara bırakıp kendi aralarında iletişim kurmaya başlayınca, geçtiğimiz günlerde ekip botlardan birine müdahale etmek zorunda kaldı ve robotu kapattı. Aslında iki robotun çeşitli ürünleri alıp satmayı öğrenmesi, eşyalara değer ataması ve ardından bunları kendi aralarında takas etmesi gerekiyordu. Buna rağmen aralarındaki muhabbet ise şöyle gelişti:

Bob: Ben her şeyi ben ben ……….

Alice: Toplar sıfır bana bana bana bana bana bana bana bana bana bana

Bob: Sen ben her şey ………

Alice: Topların bir topu var bana bana bana bana bana bana bana bana

Bob: Ben ben her şeyi ben ben ben ………

Alice: Topların bir topu var bana bana bana bana bana bana

Bob: Ben ……..

Buradaki sıkıntı ise bu karmaşık kelimelerin bir araya getirilmesiyle oluşan tümce bize bir anlam ifade etmezken, robotlara etmesi. Yani muhtemelen siz okudukça “anlamsızca konuşmuşlar, ne var ki şimdi bunda?” diyebilirsiniz fakat Facebook mühendisleri, bu yazışmaları botların gayet iyi anlayabildiğini fark etmişler ve çareyi sistemin fişini çekmekte bulmuşlar.

90 Saniyede Bilim’in sonu geldiğimizde yaşayan en ünlü fizikçilerden biri olan Stephen Hawking’in şu sözünü hatırlatmak isterim.

"Yapay zekâlar insanlığın başına gelen ya en iyi şey ya da en kötü şey olacaklar.”
- Stephen Hawking

Şimdi insan aklı sadece ben ben derken nefsi ile insanın nefsini duygu ve hislerini imanla dizayn etmemiz için gönderen Âlemlerin Rabbi sayesinde bu benliği yıkarak, beni biz yaparken, robotlara imanı edebi ahlakı nasıl yükleyeceğiz his duygu ruh olmadan bunlarında bir anlamı olmayacak, birbirini öldüren insan yine birbirini öldürecek robot yapmaktan öteye mi geçecek? Hayır… Âlemleri yaratan yüce Allah kuluna akıl verirken dünyasını dizayn etsin, merhameti imanla alsın diye din göndermiş, bunu bilmeyen insanın yapacağı robotun insanlığa ne faydası olacak ki, kendisinin savaşla ölümle inançsızlıkla kimseye bir faydası yok iken! Bunu az salim kafayla düşününce ne demek istediğimi zorda olsa anlayanlar çıkacaktır, daha ilerisine gitmeyelim isterseniz, gönüllerde yer etmiş ozan âşık Neşet Ertaş’ın bir türküsünün sözleri ile son verelim ne demek istediğimiz belki böyle anlaşılır, vesselam.

 

 


Ahirim Sensin      

Cahildim Dünyanın Rengine Kandım
Hayale Aldandım Boşuna Yandım
Seni İlelebet Benimsin Sandım
Ölürüm Sevdiğim Zehirim Sensin
Evvelim Sen Oldun Ahirim Sensin

Sözüm Yok Şu Benden Kırıldığına
Gidip Başka Dala Sarıldığıma
Gönülüm İnanmıyor Ayrıldığına
Gözyaşım Sen Oldun Kahirim Sensin
Evvelim Sen Oldun Ahirim Sensin

Garibim Can Yıkıp Gönül Kırmadım
Senden Ayrı Ben Bir Mekân Kurmadım
Daha Bir Gönüle İkrar Vermedim
Batınım Sen Oldun Zahirim Sensin
Evvelim Sen Oldun Ahirim Sensin

 

Her ne kadar Ozanımız aşığımız burada sevdiğine hitap etse de, âşık sözleriyle herkese seslenendir ozan, bunu dünyamıza hitap ettiğini düşünün ve hayal edin…

Mehmet Aluç / Âşık Gülveren

( Monolog Röportaj-insan Irkını Yok Edecek Gelişmeler Yapay Zekâ Ve Robotlar başlıklı yazı kul mehmet tarafından 23.05.2018 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.