ÜLKÜ  TAMERİN  ARDINDAN

Ahmet AYAZ

Gaziantep Ekspres Gazetesi 10 Nisan 2018

…………………………………………………

 

       Şair, Yazar, Gazeteci, Oyuncu ve  Çevirmen  Ülkü Tameri, orta okul yıllarımda  gıyaben  tanıyordum.  Ancak 2002 yılında Şahinbey Belediye Başkanı Yaşar Ağyüzün  Gaziantep Öğretmen  Evinin yanındaki Kendirli Kilisesinde düzenlediği  panelde, “Yabancı Damat” dizisinde  Memik Dede rolünde  oynayan,  Arif Erkin Güzelbeyoğlu,  Ahmet Ümit.  Lütfiye Aydın ve Ülkü Tameri  birlikte  gördük ve dinledik. Tam o sırada da, demokrasi meydanında Gülben Ergen ile İbrahim Tatlıses’in  konserleri vardı. Sesler yanımızda  duyuluyordu. Ülkü Tamer   “Şu hale bakın, ama kınamıyorum, herkes özgür”  Dedi ve sözlerine devam etti.  Panelde Nakıp Ali ile ilgili anılarını anlattı. Çok samimi ve sıcak kanlı bir duruşu vardı. Panelden sonra sahneden indi ve hepimiz ile el sıkıştı. Kendisini yakından  tanıyanlar ile küçük bir sohbette bulundu. 2003 yılında yayımladığım “Gaziantep’te Kültür sanat Ve  Edebiyatta İz Bırakanlar” adlı kitabımın da ön sözünü  kendisi  yazmıştı. Kendisi ile 2003 yılından  sonrada zaman zaman telefonlaşırdık, hal hatır sorardık. Fakat hiçbir kitabı ile tanışmadım, elimde hala  hiç  bir kitabı yoktur.  Şimdi size Ülkü Tamer  kimdir? Küçük bir kesit ile tanıtmaya çalışacağım.

ÜLKÜ TAMER KİMDİR?

Ülkü Tamer,20 Şubat 1937 tarihinde Gaziantep ilinde doğdu.1950'li yıllarda ortaya çıkan İkinci Yeni şiir akımının önde gelen temsilcileri arasında olan Tamer; İkinci Yeni akımının ana karakteristiklerinin oluşmasının ardından dahil olduğu halde, kendine özgü imge dünyası ve süssüz, sade söyleyişiyle tüm dikkatleri üzerinde topladı.

 

"Dünyanın Bir Köşesinden Lucia" adlı ilk şiiri 1954 yılında Avni Dökmeci'nin yönetimindeki Kaynak dergisinde yayınlandı.

1958 tarihinde Robert Koleji’nden mezun olan Tamer’in şiirleri, lise yıllarında Kaynak, Pazar Postası, Yeditepe, Yeni Dergi, Papirus, Sanat Olayı gibi edebiyat dergilerinde yayımlanmaya başladı.

 

Yetmişin üstünde kitap çevirmiş, şiir antolojileri hazırlamıştır 1964 ve1968 yıllarına gelindiğinde oyunculuk yaptı. 

Milliyet Yayınları'nda danışman ve editör olarak görevde bulundu. Yayıncılık ve çevirmenlik görevlerini de icra eden Tamer; Milliyet, Karacan Yayınları'nı yönetti. Milliyet Çocuk ve Sanat Olayı dergilerini çıkardı.

Euripides, W. Shakespeare, A. Çehov, B. Brecht, A. Miller, E. lonesco, J. Steinbeck, T. S. Eliot, H. Ibsen gibi yazarlardan otuzun üzerinde oyun çevirdi. Bu oyunlarının pek çoğu özel tiyatrolarca sahnelendi. Birçok şiir antolojisi de hazırladı.

 

Çoğunlukla keskin bir ironiyle örülmüş derin acıların ve beşeri trajedilerin dile geldiği şiirlerinde 1970'lerden sonra toplumsal duyarlıklar da öne çıktı. Yayımladığı yedi şiir kitabını 1986'da "Yanardağın Üstündeki Kuş" (1986) adlı kitapta bir araya getirdi.

"Güneş Topla Benim İçin" adlı şarkının da söz yazarı olan Ülkü Tamer'in cenazesinin, bugün Turgutreis Merkez Camisinde kılınacak cenaze namazı sonrası Gümüşlük Mahallesi'ndeki mezarlıkta toprağa verilecek.

ÜLKÜ TAMER PEK ÇOK ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLDÜ…

Edith Hamilton'dan Mitologya çevirisiyle TDK 1965 Çeviri Ödülü'nü kazandı. "İçime Çektiğim Hava Değil Gökyüzüdür"(1966) adlı kitabıyla 1967 Yeditepe Şiir Ödülüne, 1979'da çevirileri nedeniyle Macaristan Halk Cumhuriyeti'nce verilen Endre Ady Ödülü'ne, "Alleben Öyküleri" adlı öykü kitabıyla 1991 Yunus Nadi Ödülü'ne, 2014 yılında "Bir Adın Yolculuktu" adlı kitabı ile Melih Cevdet Anday Şiir Ödülü'ne değer  bulundu. Ülkü tameri  01 Nisan 2018 tarihinde Muğla / Bodrumda ebedi mekanına yolcu ettik. Mekanı cennet olsun diyorum ve  aşağıya iki adet şiirini alıyorum.

GÜL DİKENİ

Uçakları nedeyim
Gökkuşağı gönder bana
Senin olsun süngülerin
Gül dikeni yeter bana.

Kan kurşundan silinince
Kardeş olur kardeş olur eller bana
Kan kurşundan silinince
Kardeş olur kardeş olur kardeş olur eller bana.

Silahları nedeyim
Benim sevgim mavzer bana
Suya attığım çiçekler
Bir gün olur döner bana.

Kan kurşundan silinince
Kardeş olur kardeş olur eller bana
Kan kurşundan silinince
Kardeş olur kardeş olur kardeş olur eller bana

Ülkü TAMER

 

GECELEYİN

Geceleyin karanlıkta
Suya attım ben sesimi
Türkü oldu birdenbire
Denizinden geçen gemi

Geceleyin karanlıkta
Gülümsedim buluta ben
Saçlarına düşen yağmur
Gökkuşağı oldu birden

Geceleyin karanlıkta
Yıldız tuttum gök içinde
Işığını sana vurdu
Bir gül açtı yüreğin

Ülkü TAMER

( Ülkü Tamerin Ardından başlıklı yazı Ahmet AYAZ tarafından 9.04.2018 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.