Makale / Araştırma

Eklenme Tarihi : 1.02.2018
Okunma Sayısı : 1165
Yorum Sayısı : 1

ÇOCUK TERBİYESİ NASIL OLMALIDIR?

          İnsanlar bebeklikten itibaren ölünceye kadar sorumludur.

          O yüzden beşikten mezara kadar Kur’an öğrenin ve öğretiniz…

          İnsan kaç yaşına gelirse gelsin Allah’a ulaşmayı dilemedikçe Allah’a göre çocuktur.

19/MERYEM-30: Kâle innî abdullâh(abdullâhi), âtâniyel kitâbe ve cealenî nebiyyâ(nebiyyen).                                                                                                                         (Bebek) şöyle dedi: “Muhakkak ki ben, Allah'ın kuluyum. Bana kitap verdi ve beni Nebî (peygamber) kıldı.”

          Ama 15 yaşına kadar herkes için yaptığı iyilikler yazılır, yaptığı kötülükleri Allahütealâ affeder. Çünkü sorumluluk buluğa erdikten sonra başlıyor. Bu nedenle çocuk 7 yaşından itibaren terbiye edilmeye ve dini terbiye verilmeye başlanmalıdır.

          15 yaşına kadar kötü bir şekilde yetişen ve yaşayan, aynı zamanda dini terbiye verilmeyen çocuğun 15 yaşından sonra Allah’ın yoluna dönmesi zordur. Çünkü günahlarla şuurlanmış ve günahlar alışkanlık haline gelmiş olur.

         Çocuğunuzun en güzel mesleğe sahip olması ve en iyi makamlara gelip, en iyi kazançları elde etmesi için her türlü fedakârlığı yapan anne ve babalar; çocuğunuzun dünya ve ahiret mutluluğu için neden Kur’an’ı öğrenip, yaşayıp Kur’an ahlakıyla ahlaklanması için çalışmıyorsunuz. Çocuğunuz dünyada hangi makama gelirse gelsin, Kur’an’ı yaşamadan mutlu olması mümkün değildir. Ancak onları sadece dünya için yetiştirmeniz onların mutluluğu ararken şeytanın tuzağına düşüp zevklerin peşinde sefih bir hayat sürmesine neden olur.

          Bana arkadaşını söyle, kim olduğunu söyleyeyim.

          Peygamber Efendimiz “kişinin dini arkadaşının dini üzerinedir” buyurmuşlardır.

          Hani Mevlana Hz. diyor ki, ”Bülbül güle, karga çöplüğe götürür.”

          O yüzden her yaşta çocuklarımızı takip ederek onların arkadaş seçimlerinde yanlış insanlarla arkadaş olmalarını önlememiz gerekmektedir.

25/FURKÂN-27: Ve yevme yeadduz zâlimu alâ yedeyhi yekûlu yâ leytenîttehaztu mear resûli sebîlâ(sebîlen).

Ve o gün, zalim ellerini ısırır: “Keşke Resulle beraber (Allah'a giden) bir yol ittihaz etseydim.” der.

25/FURKÂN-28: Yâ veyletâ leytenî lem ettehız fulânen halîlâ(halîlen).

Yazıklar olsun, keşke ben filanı (o kişiyi) dost edinmeseydim.

          Peygamber efendimiz buyuruyor;  “0-7 Yaşları arasında çocuklara emredin. “

          Hata ve yaramazlık yaparak zarar verdiklerinde mutlaka onları cezalandırın. Mesela bir bardağı yere atıp kırdığı zaman iki saat odaya kapama cezası verin. Çocuk yaramazlık yaptığı zaman ceza alacağını bilsin. Ama güzel şeyler yaptıklarında da onları mükâfatlandırın. Allah’ın emirleri konusunda teşvik edin. Sakın zorlamayın. Kesinlikle suçlayıcı konuşmayın. Mesela, yalan söyleme demeyin. Doğru söyle deyin. Yalan söyleme dediğinizde suçlamış olursunuz. Ama doğruyu söyle dediğinizde yol göstermiş olursunuz. Sevmeyi öğretin. Tarlaya doğru tohumu ekin. Yedi yaşa kadar sorumluluk annenindir. Annenin görevi 7 yaşına kadar çocuğa Allah’ı sevdirmektir. İşte o zaman bu “cennet annenin ayakları altındadır hadisinin karşılığıdır.”

            “07-14 yaş arasında onlara ibadetleri sevdirin.”

         Sakın yine zorlamadan nasihat ederek kendilerine iyilikle yaklaşın ve onları mükâfatlandırın. Çocuk on beş yaşında Allah’ın katında sorumluluk sahibi olacaktır. Anne babanın görevi çocuklarını Allah’a ulaşmayı dilemeleri ve mürşide tabi olup nefs tezkiyesine başlamaları için nasihat edip bu konuda örnek olmaktır. Yedi yaşından itibaren babanın görevi başlamaktadır. Yedi yaşına kadar ektiğiniz tarlayı çapalayıp sulayın. Babanın görevi 14 yaşına kadar çocuğuna örnek olup ibadetleri emretmek ve 15 yaşında mürşide tabiyetini sağlamaktır.

          İşte o zaman bu Peygamber Efendimizin “babanın evladına duası Resulün kavmine duası gibidir” hadisinin karşılığıdır.

           “14-21 Yaş arasında ise onlara güzel örnek olun.”

         21 yaşına kadar çocuğa nasihat edip örnek olmaya devam edilmelidir. Ama her dönemde çocuğun çevresi kontrol edilip kötü bir çevre edinmesinin, kötü alışkanlıkların sahibi olmalarının önüne geçilmeli, arkadaşları araştırmalı ve kötü arkadaşlar edinmelerine engel olunmalıdır.

          Mahsulünüzü hasat edin. Ne ekerseniz onun biçersiniz. Çocuklarını size saygı göstermiyor, iyi davranmıyor ve dinlemiyorsa eğer suçu kendinizde arayın.

6/EN'ÂM-151: Kul teâlev etlu mâ harreme rabbukum aleykum ellâ tuşrikû bihî şey’â(şey’en), ve bil vâlideyni ihsânâ(ihsânen), ve lâ taktulû evlâdekum min imlak(imlakin), nahnu nerzukukum ve iyyâhum, ve lâ takrebûl fevâhışe mâ zahere minhâ ve mâ batan(batane), ve lâ taktulûn nefselletî harremallâhu illâ bil hakk(hakkı), zâlikum vassâkum bihî leallekum ta’kılûn(ta’kılûne).                                                                                                           De ki: “Gelin, Rabbinizin size neleri haram kıldığını okuyayım; O'na bir şeyi ortak koşmayın. Anne, babaya ihsanla davranın. Yokluk (fakirlik) sebebiyle çocuklarınızı öldürmeyin. Onları da, sizi de yalnız Biz rızıklandırırız. Kötülüğün açığına da, gizlisine de yaklaşmayın. Haklı olmanız hariç kimseyi öldürmeyin ki; onu Allah haram kıldı. İşte bunları size vasiyet (emir) etti. Böylece siz, akıl edersiniz.”

 

Allah razı olsun.

Burhan AKSU

 

( Çocuk Terbiyesi Nasıl Olmalıdır başlıklı yazı mihrimah tarafından 1.02.2018 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.