Biricik enişteme ne zaman hakkında duyduğum bir şey söylesem “Yok öyle bir şey Fatma, bunlar basının uydurması” der çıkar. Basın gerçekten uydurur mu?


  Onu bilemem de bazen çarpıtır, yanlı davranabilir, bilmeden kendi görüş açısını empoze etmeye çalışabilir, ilgi çekmek için farklı bir bakış açısıyla başlık atıp yazabilir. Yazık ki ilgi çekme kısmını gazete çıkardığım okulların birinde ben de yapmıştım, ilk ve son hatamdı. Teneffüste öğretmenler odasında CD’den çalan şarkıya masada ritim tutan bir erkek öğretmen,  kapıdan giren bir bayan öğretmenin ellerini kaldırıp oynamasını arkası dönük olduğundan görmemişti. Ama ben oradaydım. Neşeli öğretmenimiz o hafta yazdığım haberlerden kendi ile ilgili olanın başlığını okuyunca çıldırdı: “X öğretmen çaldı, Y öğretmen oynadı.”


         Şimdilerde şükrediyorum beni oyum oyum oynatmamışlar o yıllarda, şanslıymışım ki ve anlayışlılarmış ki halen yaşıyorum.


        Her neyse, biliyorsunuz, her gün sabah akşam farklı kanallarda farklı saatlerde haberler yayınlanır. İzliyor musunuz? İzleyin tabi. Hatta sadece bizim haberleri değil dilini bildiğiniz ülkelerin de haberlerini izleyin. Ben her izlediğimde habere mi spikere mi sinirlensem bilemiyorum. Üçüncü sayfa haberlerinde çıkan türden olanlarda tutturulmuş bir “iddiaya göre” sözü. Örneğin bir eve hırsız girmiş, paraları çalmış. Kadın anlatıyor. “Geldiğimde ev darmadağınık idi, aha şuraya koyduğum paralarımı almış gitmiş.” Bunun öncesinde spiker olayı şöyle anlatıyor; “yaşlı ve çaresiz kadın evine geldiğinde her yer darmadağınık idi. İddiaya göre evine giren hırsız kadıncağızın sakladığı paraları alarak evden ayrıldı.”


İşte burada ben çileden çıkıyorum. Bunun neresi iddia diye düşünmeden edemiyorum. 

 

inanmamak ile ilgili görsel sonucu

Bana inanın bu söz sandığınızdan daha sık  geçer: “iddiaya göre cinnet geçiren genç işte bu köprüden atladı.” “İddiaya göre çocuğu akrabalarından Z.R. kaçırdı.” “İddiaya göre adam eşine sürpriz yapmak için kiraladığı sandala eşiyle biner binmez sandal devrildi.” “Yurtta kalan üniversite öğrencilerinden bir bölümü, uyurken odalarına gelen bir kişinin kendilerini korkuttuğunu iddia edip fenalaştı.”


Buradaki iddia sözü bana onlar yalan söylüyor inanmayın mesajı veriyor. Hadi tek kişiye inanmıyorsunuz toplu söylemlerde bu iddia lafı doğru oluyor mu?  O halde inanmamızı istemediğiniz haberleri yayınlamayın. Yayınlıyorsanız dikkat edin, zaten birbirine hiç güveni kalmamış toplumun güven ayarlarıyla oynamayın. Azarbeycan haberlerinde durum ise şöyle “ X nece öldürüldü? Bazı teferruatları da burda öğrenip. X’in gaçırıldığı evden akşam saatlerinde çıkıp. Ele burda ortaya çıktı. Görenler böyle diyir. Onu da bildirek ki karşılaşanlar onun hara gittiğini de soruşup. Onu da öğrendik ki yolda dünyasını değişip. Faktlar ne derece doğrudur, kimin eli olup onu da bildirip.  İzi itirmek için neler yapıp onu da öğrendik ki hamısını apartıp size bildirip. Hiçbir cinayet cezasız galmır.”


Gördüğünüz gibi onlarda da “Öyle diyir” lafı var. O öyle diyir ama siz inanmayın der gibi.


Bu arada iddiaya göre benim yazılarım ilgiyle okunuyormuş, bence bu da basının uydurması...

( İddiaya Göre başlıklı yazı F.Ç.Kabadayı tarafından 5.11.2017 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.