Makale / Güncel Makaleler

Eklenme Tarihi : 2.08.2017
Okunma Sayısı : 2633
Yorum Sayısı : 2
Günün Yazısı

Bu Yazı 3.08.2017 tarihinde
GÜNÜN YAZISI
olarak seçilmiştir.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, 5378 Sayılı Engelliler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun geçici 2 ve 3’üncü maddelerine dayanılarak hazırlanan ve 20 Temmuz 2013 tarih ve 28713 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliğinde, 21 Eylül 2016 tarihinde bazı değişiklikler yapıldı.

Yönetmelikte yapılan değişiklikler kapsamında izleme ve denetleme faaliyetlerinde kullanılan formlarda revizyon yapılmış ve yapılan revizyonlarda 2016/7 sayılı “Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Formları Genelgesi” ile yürürlüğe girmiş oldu.

Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Formlarında denetimlerin nasıl yapılacağı ile ilgili ilkeler belirlenirken, mevcut binaların erişilebilir hale getirilmesinde uyulması gereken ölçütlerde de bazı değişiklikler yapıldığı görüldü.

Yönetmelikle yapılan değişiklikler hakkında yeni görevlendirilen Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonu Üyelerine yönelik 6-8 Aralık 2016 tarihleri arasında Antalya’da “Erişilebilirlik Eğitimi Programı” düzenlendi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ve Türkiye’deki tüm Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonlarının çalışmalarının daha etkin yürütülebilmesi için komisyon üyelerine yönelik hazırlanan “Erişilebilirlik Eğitimi Programı” 6-8 Aralık 2016 tarihleri arasında Antalya’da düzenlendi.

Eğitim programının açılışını gerçekleştiren Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Sebiha Başaran, açılışta yaptığı konuşmada Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak engellilerin toplumsal yaşamda daha fazla yer alması için temel insan hakkı olan erişilebilirlik konusunda yürüttükleri çalışmalara hız verdiklerini vurguladı.

Antalya'da komisyon üyelerine yönelik hazırlanan üç günlük eğitim programının Türkiye'deki tüm Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonlarının çalışmalarının daha etkin yürütülebilmesi için düzenlediklerini belirten Başaran, “Bakanlığımızca Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliğinde 21 Eylül 2016 tarihinde değişiklik yapıldı. Amacımız erişilebilirlikte daha hızlı, daha etkin yol almak, farkındalığı artırmak ve engellilerin hak ve özgürlüklerden, eğitimden, rehabilitasyon, sağlık faaliyetlerinden daha etkin faydalanmasını ve daha fazla sosyal hayatta yer almalarını sağlamak. Bu elbette erişilebilirliğin sağlanmasıyla gerçekleşebilecek. Türkiye'de bu sürecin daha etkin, daha hızlı ve daha verimli gelişmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak daha yaşanabilir, daha erişilebilir yollar, araçlar ve mekânlar için yoğun çalışma başlattıklarını vurgulayan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Sebiha Başaran, düzenlenen eğitime valilikler bünyesindeki Erişilebilirlik, İzleme ve Denetleme Komisyon üyelerinin yanı sıra engelli federasyonlarının ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan toplam 580 kişinin katıldığını belirtti.

Yapılan “Erişilebilirlik Eğitimi Programı” kapsamında komisyon üyelerine Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği Revizyonu, İdari Para Cezalarının Uygulanmasına Yönelik Genelge, Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Formlarında Yapılan Değişiklikler konularında bilgilendirmeler yapıldı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılan “Erişilebilirlik Eğitimi Programı” toplantısına ilimizdeki Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonunda Türkiye Sakatlar Konfederasyonu adına üye olarak ben ve Yücel Doğanşahin katılırken Türkiye Engelliler Konfederasyonu adına ise üye olarak Mahmut Yaşaroğlu ile A.Vefik Şahin katıldı.

Katılmış olduğumuz toplantıda ilimizde yapmış olduğumuz denetimlerde karşılaşmış olduğumuz sorunlar ve sıkıntılar dile getirildiği gibi yeni dönemde yapılması gerekenler konusunda da görüşlerimizi detaylıca dile getirdik.

“Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Formları Genelgesi” ile yapılan denetim formlarında ki değişikliklerle birlikte kamu kurum, kuruluş ve özel kuruluşların kapalı ya da açık alanlarında yapılan denetimlerden sonra tespit edilen eksikliğin giderilmesiyle amacıyla 26.02.2017 tarih ve 2017/03 sayılı Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Planı başlıklı genelgede 3 aydan 6 aya kadar süre verilmesi getirildi. Verilen sürenin sonunda tespit edilen eksikliğin giderilmemesi halinde ise 02.03.2017 tarih ve 2017/04 sayılı 5378 Sayılı Engelliler Hakkında Kanunun Geçici 3 Üncü Maddesi Kapsamında Verilecek İdari Para Cezalarının Uygulanması ve Diğer Hususlar hakkında ki genelge ile verilecek cezalarla ilgili işlemlerin nasıl uygulanacağı açıklandı.

Sözün özü olarak, Antalya’da yapılan toplantıda edindiğim izlenimler ile Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği ve Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Formlarında yapılan değişikliklere bakacak olursak Ankara’da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü başta olmak üzere illerdeki ASP İl Müdürlükleri bu konuda ne üzüm yemek istiyorlar ne de bağcıyı dövmek istiyorlar. Edindiğim bu olumsuz izlenimden yanılmayı çok isterim. Yanılıp yanılmadığımı zaman gösterecek. Bu kanıya nereden mi vardım? Eğer amaç üzüm yemek istenilmiş olsaydı 2005 yılında çıkarılan 5378 Sayılı Engelliler Kanununun üzerinden neredeyse 12 yıl gibi uzun bir zaman geçti, bu kadar zaman içerisinde Türkiye’nin en azından yüzde 25-30 gibi bir oranında erişilebilirlik ve ulaşılabilirlik sorunu diye bir sorun kalmazdı. En basit bir örnek vermek gerekirse halen 81 ilimizin tamamında da yaya kaldırımları ile toplu taşıma araçlarının tamamının erişilebilirlik ve ulaşılabilirliğinde sorun yaşanmaktadır. Şu anda 81 ilimizden hangisine giderseniz gidin erişilebilirlik ve ulaşılabilirlik sorunlarının yaşandığına sizlerde şahit olacaksınız. Çok uzaklara gitmenize de gerek yok, yaşamış olduğunuz şehrin cadde ve sokaklarına dikkatlice bakmanız yeterli olacaktır. Şimdi kalkın ve çevrenize dikkatlice bir bakın. 

( Amaç Ne Üzüm Yemek Ne De Bağcıyı Dövmek başlıklı yazı AliHaydar tarafından 2.08.2017 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.