Erich Fromm:Sevği ve şiddetin kaynağı,daha önceki yıllarda,türkeçeye tercüme edilmiş bir kitap.

Çevirmen daha önceki yazarlardan farklı olarak kendi tercümesinden önceki tercümede Talat Paşa ile ilğili kısmın kasden tercüme edilmediğini eleştiriyor: "Yıllar önce Ankara`da bir kitap fuarında bir yayın evi yetkilisine, sevgi ve şiddetin kaynağı`nın orjinalindeki Talat Paşa ile ilğili ifadenin türkçe çevirisinde neden yer almadığını sormuştum."unutulmuş" vb bunun gibi bir şey bekliyordum. Aldığım cevap beni çok şaşırttı "fazla keskin olmamak gerek" demişdi söz konusu yetkili. Bunun anlamı çok açıktı, bu ifade bilerek çıkarılmıştı. Peki neden o sıralarda bu tavrın yanlışlığı konusunda bir iki sonuçsuz girişimim olmuştu."

Çevirmen bu kunudaki keyfiyetin sansürden kaynaklanmadığını yayın evlerinin okuyucu ile yazarın arasına mesafe koymaması için böyle faklı çevirilerin olduğunu belirtiyor. Ben bunu doğru bulmuyorum .Orjinali nasılsa öyle çevrilmeli,ki bizde yazara eleştirel gözle okuma imkanı bulalım o eleşritirilerden biri yine çevirmen tarafından yapılmakta.

Peki ERİCH FROMM kim? "Bir sosyologdur, bir psikanalistdir; ama her şeyden öte topyekün yok edilme tehlikesiyle karşı karşıya kalan bir azınlığın üyesidir. Yani Yahudidir. Hiç bir kitabını göremezsiniz ki eski Yahudi kültürüne ilişkin özel yüceltmelerinden arınmış olsun"
Nazi soykırımının Fromm `un etnik azınlıklar konusunda epeyce duyarlı kıldığı açık. Ama aynı duyarlılığı,aynı evrensel bilinçli Erich Fromm, İsrail yönetiminin Filistin Halkına karşı yürüttüğü şiddet politikalarına karşı da benzer bir duyarlılık gösterebilmişmidir? Ben böye bulğulara rastlamadım."

Türk aydını batıya karşı batılı değerlerle karşı çıkıp sorğulamalıdır"vallah billah ben yapmadım demekten kutuluruz" Ama gerçek böyle mi?

Orhan Pamuk içimizden biri, 2006 yılıda Nobel ödülü aldı.Nasıl aldı?Malum beyanat ve verilen mesaj sonrasında aldı.


Akabinde Banu Avar bunu uluslar arası değerlerle sorğuladı?ne oldu? Sınırlar arasında pğroğramı yayından kaldırıldı.

"TRT`de Nobel programı skandalı: BANU AVAR

Yazar Orhan Pamuk`un Isveç`te Nobel Edebiyat Ödülü`nü almasindan bir gün sonra TRT 1`de, Nobel Ödülü ve Orhan Pamuk hakkında yapılan bir program siyasi skandala neden oldu. Banu Avar`ın sunduğu, röportajlara da yer verilen "Sınırlar Arasında" programinda su görüşler yer aldi:

* Nobel ve benzeri uluslararasi ödüller ABD eski baskanlarından Ronald Reagan`in kurguladığı gizli bir planlamayla ve "ABD`nin küresel kültür emperyalizmine hizmet" amacıyla verilmekte, ödül alanlar bu amaçlarla kendi ülke ve bölgelerinde kullanilmaktadır.

* Bu ödüller etrafinda yüksek miktarda paralar dönmektedir.

* Isveç`te Sami (Lapon) azınlık her türlü haklarından mahrumdur.

* 1980`lere kadar Lapon ve Romanlara Isveç soykırım uygulamıştır.

* Isveç`te alkolizm ve delilik çok ciddi sosyal sorunlarıir. Kadınlar yogun biçimde şiddete maruz kalıyor.

* Isveç`te basın özgürlüğü yoktur.

* Irkçılık had safhadadır.

* Ödülü reddeden yazar Jean Paul Sartre Cezayir asıllıdır."

Kıyaslamayı sizler yapın. Batılı değerleri batılılara karşı sorğularsanız başınıza neler geliyor? Bir Alev Alatılı, Oktay Sinanoğlu, Ayşe Kulin gibi batıyı batılı değerlerle eleştiren yazarlara ihtiyacımız var değil mi?

( Erich Fromm Ve Orhan Pamuk başlıklı yazı M.Filizman tarafından 2.01.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.