TBMM’de zuhur eden olayların hatırlatıkları:

Cumhuriyet: 

Cumhuriyet Devlet reisi, millet veya Millet Meclisleri tarafından seçilen hükümet şekli. Demokraside temsili hükûmet şekli. Halkın hür olarak seçtiği temsilciler (Milletvekilleri ve senatörler) aracılığı ile egemenliğini, (hâkimiyetini) kullanmasına dayanan hükûmet şekli. Cumhuriyetin birbirinden farklı üç tatbik şekli vardır.1- Parlementer hükûmet: Hükûmeti meclisler karşısında bağımsız sayan şekil.2- Meclis hükûmeti: Hükûmeti meclise bağlı sayan şekil.3- Başkanlık hükûmeti: Devlet ve hükûmet başkanı aynı kişidir ve halk tarafından seçilir. Hükûmeti başkan kurar, başkan değiştirir. Başkan meclislere karşı bağımsızdır. (Amerika'daki gibi

Halk:

1.Boğaz.

2.Tıraş etmek.

 

Halk 1.İnsan topluluğu. İnsanlar.

2.Yaratmak. İcad. Örneği ve benzeri olmayan bir şeyi yaratmak, ibdâ' eylemek.

3.Bir şeyi yumuşatıp düzleştirmek. (Bak: İnşa, İbda') (Sivrisineğin gözünü halkeden, güneşi dahi O halk etmiştir. M.) (Kâinatı elinde tutamayan, zerreyi halk edemez. M.) (Hem semâvat ve arzı helkeden, semâvat ve arzın meyvesi olan insanın hayat ve memâtından âciz kalır mı? S.)

 

Fırka:   1.Parti. İnsan grubu. Kısım olmak ve ayrılmak. Bölük.

2.Tümen.

Parti:

1. Ortak düşünce ve görüşteki kişilerin oluşturdukları siyasi topluluk, fırka.

2. Bir bütünün parçası, kısım.

3. Bazı oyunlarda bir kez.

4. Bir kişi, bir kuruluş veya bir topluluğun, çoğu belli bir şeyi kutlama amacıyla düzenledikleri eğlence.

5. Çok ucuza elde edilen şey, kelepir.

6. Vurgun, kazanç.

7. Armoniyi oluşturan ezgilerden her biri.

 

TBMM’de, Anayasa değişikliği çalışmaları esnasında sergilediği, uyguladığı tutum sebebiyle Cumhuriyet Halk Partisini gündeme alma zarureti hâsıl olduğundan CHP’nin açılımı olan kelimelerin sözlük anlamlarıyla mezkûr davranışları ilişkilendirmeye teşebbüs ettik.

 

Önce “halk” kelimesinin manalarına bakarak düşünelim. Bu kelimenin 1. Bölümdeki 1 v2 numaralı anlamıyla 2. Bölümdeki 3 numaralı anlamlarına bakalım. Anlaşıldığı kadarıyla bu partinin “Halk 1.İnsan topluluğu. İnsanlar. Anlamıyla, her türlü izaha rağmen hiç alakası olmadığı anlaşılıyor. Halk için her türlü çabayı yapanlara karşıtlarının boğazını sıkıp bacağını ısırma pahasına karşı gelmeyi prensip edinmişler gibi.3. maddedeki anlamına uygun davranış geliştirdiklerine inansak bunda da yanıldığımızı göreceğiz. Buradaki anlama uygun davranışlar disiplinli eğitim ile gerçekleşebilir. Gerçi CHF başlangıçta bunları yaptı ama arka bahçeye ektiği tohumlardan oluşan fidanlar tam anlamıyla ağaca dönüp meyve vermeye tam fırsat bulamadı. Zaten mesele de bu. Bu yüzden hırçınlaşıp millî davalarda yan çizmeyi “kurucu Parti” oldukları iddiasına rağmen yeğliyorlar. Zira kurdukları düzen ellerinden kayıp gidiyor. Çaresizliklerinden ne yapacaklarını şaşırıp hırçınlaşıyorlar ve başı kesilip salınan horoz gibi rastladıklarına tosluyorlar. Hatt-ı zatında 3 numaralı anlam CHP’nin tarih boyunca davranışlarını izah eden anlamdır. CHP kendini mektep addedip milleti yola sokmaya çalışmayı kendine görev edinmişti. Bunu eğitimle yapamazsa dipçikle yapardı. Kolaydı. Yine bu yola başvurarak bu usulü uygulamayı kaba kuvvetle temine çalışıyor gibi. Köprülerin altından çok su aktı. Artık Pabuç pahalı.

         Cumhuriyet kelimesine gelince anlamı apaçık. Muhalefetinizin sebebini apaçık ortaya koyarsınız. Görüşleriniz kabul olursa ki isabetli olursa neden reddedilsin halka sunulur vesselâm.

Bu kaba kuvvetin bek raunduna da temas etmeli biraz. İktidar değiştirme yollarının da tarihî kökleri var. Bilişmen ilk Türk hakanı Teoman’ın iktidardan indirilmesi haklı veya haksız sebeplerle Oğlu Mete’nin kurduğu on bin kişilik düzenli orduyla babasını yenmesiyle gerçekleşmiştir. Bu zorba yönetim değişikliği yolu, aşağın yukarı Türklerin 710’dan itibaren Müslüman oluşlarına rağmen pek değişmemiş. 1402 Ankara savaşına kadar hatta Fatih Sultan Mehmet Han’ın tam hâkim oluşuna kadar süre gelmiştir. Fatih’in kardeş katline cevaz vermesiyle meydana gelen yeni durumda karşılıklı meşru- gayr-i meşru kurulan gayr-i Müslim veya Müslüman Türk ordularının çarpışmasıyla binlerce Türkü’n ölmesinin önüne geçilmiştir. Bu zorbalık mütemadiyen yaşamamış, sona erdirilmiştir. Daha sonra ise yaşayan en büyük kardeşin tahta geçmesi yolu açılınca hiç kimsenin bu anlamda burnu kanamamıştır. Yavuz ile başlayan İktidar değiştirme geleneği şöyle böyle 28 Şubat zihniyetine kadar devam etmiş, 15 Temmuz’da ise son darbeyi yemiştir.

Niçin yoluyla yordamıyla meseleler tartışılıp doğrusunun bulunması sonucuna usulet ve suhuletle gidilmez. Türk milletinin âlî menfaatlerinden başka menfaatler mi söz konusudur.

Talebimiz vükelâ cenahının bütün problemlerimizi çözecek gayreti göstermeleridir. Elbette ki görüş ayrılıları lâzımdır zira: “Müssademe-i efkârdan barika-i hakikat doğar.” denmiştir.

 

 

 

( Tbmm’de Zuhur Eden Olayların Hatırlatıkları: başlıklı yazı Şakir Albayrak tarafından 12.01.2017 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.