Sevilen ve güçlü bir lider olup, halkları arkasından sürükleyen kişiler öldüğünde, ona bağlılık hisseden kişiler de darmadağın oluyor. Buna tipik bir örmek, yakın çağımızda yaşayan rahmetli Turgut Özal’dır. İyi bir liderdi. Partisini tek başına iktidara taşıdı. Ancak öldüğünde, o parti diye bir şey kalmadı, partisinde onun yerini dolduracak liderde bulunamadı.

 

Moğollar grubu ve rahmetli Barış Manço iyi bir müzik grubu idi. Hala yaptıkları parçalar zihinlerde ve dinleniyor. Barış Manço öldü ve Moğollar grubu hala yaşıyor. Ancak, o grup ne şarkı üretiyor ne de popülerliği var. Yeni nesil belki de adını bilmiyor.

 

Her akımın lideri, yaşadığı zamanda halkının her şeyiyle teslim olduğu ve heyecan verdiği özgürlüğü coşkuya yaşatıyor. İster siyasi, isterse medyatik ister sosyal alanda olsun bu izler unutulmuyor ama yenileri o taşın üstüne yeni bir taş da koyamıyor.

 

1970 li yıllara damga vuran Kemal Sunal filmleri, hemen her gün TV’lerde oynuyor ve hala izleniyor. Kimse, onlarca kez izlediği bu filmi tekrar izlemem de demiyor ya da rahatsızlık duymuyor. Çünkü bu filmlere alternatif ne konu var ne de aksiyon veya drama…

 

Liderler ölünce, onun ideolojicisi, duruşu, konuşması ve fikirleri de ölüyor. Onu taklit etseler de, bu halka heyecan vermiyor. Yeni fikirler, yeni ideolojiler üretilmiyor. Bunu yapmaya da kimse yanaşmıyor.  Geçmişte konuştuğum opera sanatçısı ve sinema oyuncu birisi bana şöyle demişti, “ Biz sanat üretmek için değil karnımızı doyurmak için oynuyoruz ya da söylüyoruz! Türkiye’de gerçek sanatçı elle gösterilecek kadar az.”

 

Yine başka bir tiyatro sanatçısı, “İkinci dünya savaşı bittiğinde Almanya enkaz içindeydi. Alman sanatçılar oyunlarında bu enkazdan kurtulabilmek adına her türlü senaryoyu oynamaya ve halka heyecan ve çalışma azmi aşılamıştı. Bu yüzden Almaya bugünkü güçlü Almanya oldu…”

 

Bu örnekler o kadar çok ki… Dalında lider olmuş kişiler, toplumu tanıyor, onların içinden çıkmış, vatanını seven insanlar. Özverili bir şekilde çalışıyor ve karşılığını da maddi manevi beklemiyor. Bu düzeyde olan insan sayısı da o kadar az ki… Aydınım diyen kişilerin kendi dalında karşılık beklemeden ülkesinin refahı için ne yapabilirim diyerek verebileceği şeyler var. Ben buna o aydın kişinin ülkesine verdiği zekât diyorum. Beki de, bu gönüllü zekât müessesi çalışabilse, liderlere gerek kalmayacak, bu dilek ve istek toplumda yaygınlaşacak ve yeni liderler aranmadan, toplum heyecanını olağan halde, rekabete dayalı güçlü bağ ile tutacaktır.

 

Ben niçin bu özveride bulunayım diyen bir aydının yaşadığı toplumda, bunu isteyen samimi liderler aranılıyor ve o lider öldükten sonra ise, alternatifi bulunamıyor. Her şey maddiyat değil kuşkusuz. Öldükten sonra adınızın anılması ve güzel yâd edilmesi, kıyamet kopana kadar ölümsüzleşmesi istenilmeli, buna yeni nesil özendirilmelidir. Bu düşünceyle topluma verilen zekâtlar, dünya barışının da önünü açacaktır.

 

Ben sefere çıkarım zafer Allah’ındır diyen ve övgünün tek sahibinin Allah olduğunu bilen bu liderlerin hızla çoğalması dileği ve duasıyla…

 

Saffet Kuramaz 

( Liderler, Yeni Lider Yetiştiremiyor başlıklı yazı safdeha tarafından 27.10.2016 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.