Sahaflar kitap kurtları için en çok ziyaret edilen yerlerdir.Okunmamış her kitap yenidir.Eski kitapların çekiciliği vadır.Bunun muhtelif sebepleri vardır.Eski bir eserle karşılaştığımızda, yazarının şimdi hayatta olmaması,yada bizi basım tarihine götürmesi nostaljik duygular (geçmişe duyulan özlem)yaşamamıza neden olmaktadır.

Sahaflarda çok değerli eserleri bulabilirmiyiz? Sorusuna bulabiliriz demek gerek.Ama bu işten anlayan meslek erbabından asla değil.Çünki ,onlar değerli eserleri kendine saklar.Satmaya kıyamaz.Bu sebeple değerli bir eser ararsanız bu işi ticaret için yapan sahaflara sık sık uğramanız gerek.

Sahafların içinde benimde ara sıra uğradığım bir yer var.İşini severek yapar.İçeri girdiğinizde özenle sıralanmış kitapları görürsünüz.Farklı bir yerde olduğunuz daha içeri girer girmez fark edersiniz.Kulağınıza TRT FM 3 den melodilerin geldiğini fark edersiniz.Sizi dinlendirir.Bir köşede Varlık yayınlarının cep romanlarını görmek mümkün.Diğer kitaplar bir zamanların okunmamış,ama yeni kalmış eserleri bulmak mümkün.Oktay Akbal'ın İstinye suları adlı öyküsü bana ilginç gelmişti.Sayfaları açılmamış henüz seksenli yıllar..hem baskı hem okurken yeniden zaman tüneline gidiyoruz.
Bu yere uğradığınızda diğer dikkatimi çeken sahaf'ın daima çalışması almış olduğu eserleri özenle bakım yapması ve kitabı kaplaması.Sayfalarını çevirip okuma şansınız yok.Bir yüzü diğer arka sayfası ancak size almak için bilgi verebilir.Kitap almak için gelenlerin sorularına lütfen cevap verir.İşine aynı ciddiyetle devam eder.Benim merak ettiğim;değerli eserleri rafların ardında tutması.Bu eserlerin görünüşü çok eski.Bakmamızda zor onlara.Sonunda merak içindeyim ya.Sormak zorunda kaldım."Bu kitapları kendinize mi saklıyorsunuz?." cevabını bekliyordum"yok dedi onların sayfası eksik o yüzden satmıyorum" Merakım daha arttı ama onlara yakından bakamadım.

Özenle kaplanmış,okunmamış kitaplardan aldığınızda hayal kırıklığı da yaşayabilirsiniz.Bir korsan baskı sizleri hayal kırıklığına uğratabilir,sayfaları karışır veya eksik sayfa olma ihtimali yüksektir.

İyi değerli eserleri bu yüzden ticaret için yapanlardan bulmak mümkün.En değerli Attila İlhan eserini böyle işlerler uğraşan korsan kitap ve eski kitap satanlarda buldum.

Birde sadece zevk için bu işi yapanlar var.Onlar eline ne geçerse satar.Şimdilerde bazı kütüphaneler bakım zorluğu nedeniyle kitapları hurdacılara satmakta.Onlar da sahaflara..böyle bir zamanda her zaman bulmak mümkün olmayan,Tanpınar'ın Edebiyat üzerine makaleler adlı eserini aldım.

Siz yine de iyi eser almak  için bu işi keyif için yapanlara veya ticaret için yapanlara uğrayın.Bu sahaflık işini profesyonel yapanlardan asla çok değeli bir eser alamazsınız.
( Sahaflar Dünyası başlıklı yazı M.Filizman tarafından 6.05.2016 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.