Devlet bir mekanizmadır. Bu mekanızmanın çalışması saatteki tamburlar misali ana omurga ve onları birbirine taşıyan yay sistemleri  sayesinde olur.

     Bir kaç bin yıl önce şehir devletleri vardı. Bu devrelerde doğrudan demokrasi dediğimiz hal olan halkın doğrudan doğruya sehir senatolarına katılımı ile gerçekleşirdi.

     İnsan sayısı ve sehir devletlerinin birbirini istilası neticesinde güç bir kişi de toplanmaya başlamış krallıklar oluşmuş krallar karşısında egemen olmak isteyen din adamları magna carta gibi beyannamelerle kralın yetkisini sınırlayarak hukukun ve temsili demokrasinin gelişimine katkı sağlamış 1776 Amerikan Anayasası 1789 Fransız DEVRİMİ İLE  insanlık temsili demokrasının nimetleri ile tanışmıştır.

       Temsili demokrasiye ilişkin kurallar, oluşurken de bu kuralların kullanımı ile ilgili bir kısım araclar ortaya cıkmıştır. Bazı fılozofların bu araclara verdiği  yüklemelerle, bu yüklemelerin algı da oluşturdugu anlamlarla, ülkeler arasında uygulama farklılıkları ortaya çıkmıştır.Bu tıpkı aynı kanun hukmunu farklı şartlarda yetişmiş hakımın uygulamasındaki farklılıklar gibidir.

       Devlet aygıtının çalışması, emir komutanın, sosyal fayda sağlayacak, şekilde sisteme entegre edilmesi  ile gerçekleşir. Bu emir komuta sistemine vereceğim, ad genel olarak HUKUK SİSTEMİDİR.

       Siyasi olarak örgütlenmiş toplumlarda, sistemin yerine getirdiği üç temel işlev ve bunlara denk düşen üç tip kurumsal yapı bulunmaktadır. Bunlar; kuralları oluşturan yasama, bu kuralların uygulanmasını üstlenen yürütme ve bunları denetleme işlevini üstlenmiş yargı organlarıdır. Bu üç organ arasındaki ilişki hükümet sisteminin yapısını belirlemektedir.

       Hukuk sistemi,bazı ülkelerde secilmiş insanlardan oluşan meclis dediğimiz parlamentolarda  gerçekleşir. Ağırlık merkezi parlamenton olduğu için her şey burada baslar burada biter .!920 meclis hukumeti dediğimiz sistem bu sistemin en yalın haliyle tarıhımızde uygulanmış halidir.

        Anayasa,devlet mekanizmasında, kurallar silsilesinin ,uymak zorunda olduğu temel yasa dır. Bu temel yasa da ;

         -Yürütme organın başı öne cıkabileceği gibi

         -Yasama organı da öne cıklabilir

          -Her üc organ da birbirini denetliği güçler ayrılığı dediğimiz ve  yargının eşitler arasında  

            önde gelir denildiği sistem de ortaya cıkabilir.

        Ülkemizde  1982 Anayasası’nda klasik parlamenter sistemden önemli sapmalar olmuş ve kendine özgü bir parlamenter sistem modeli geliştirilmiştir. Bununla beraber 1982 Anayasası’yla amaçlanan güçlü ve istikrarlı yürütmeye, Anayasa’nın cevap verememesi, sistemin tümüyle terk edilmesi yolundaki düşüncelere yol açmıştır. Yarı başkanlık sisteminin demokrasinin etkinliğini ve düzgün işlemesini sağlayacağına yönelik düşünce, bu sistemin Fransa’daki başarılı örneğinden esinlenmiştir.80 öncesi uygulamaların cumhurbaskanı secilememe halleri sendikaların uygunsuz grev ve lokavt haklarını kullanması senato nun gereksizleşmesi 1961 anayasasına tepki şeklinde yürütmeyi öne cıkaracak sekilde bu tepki anayasası hazırlanmıştır.

          Türkiye Cumhuriyetini Türk Milliyetçileri kurmuştur. Devletin devamlılığı ve devletin bekaası  uygulanan kurallar uygulamanın bu kurallara yuklediği anlamlar ,vatandaşın bu anlamdan ne anladıgı dediğimiz şeyler 1920 yılından beri cumhuriyet dediğimiz kültürü oluşturmuştur.

          Bir işletme yada bir ofiste bile uygulamadan kaynaklı rutinleri yönetici değişse bile onları değiştirmek cok zaman alır ve o kuralın değişimi yerleşinceye kadar kurallar arası catışma huzur ortamınıda kaldırır .Bu durum hayata ilişkin genel bir kuraldır.

          ÜLKEMİZDE;

          -yeni yasa imalatı torba yasa denilen yöntemlerle ucube benzeri birbirinden ayrık

            konuların tek yasa numarası adı altında tanımladığı bir süreç yasıyoruz…

          -Yeni makam imalatı ile devletin yeknesaklıgı ortadan kaldırılıp onun yerine başka

            makamlarında görev ve yetkisi dahilinde olan konulara ilişikin bu oluşturulan yeni

            makamlarla iç huzurun  bozulmasına daha da ivme katıldıgını görüyoruz. Mesela

            Ankara Cumhuriyet basavcılığına baglı olarak Anayasal suclar bürosu diye bir buro

            oluşturulmuş ama aynı suçu inceleme yetkisi Yargıtay ve Anayasa mahkemessine

            verildiği halde iç huzurun kaçırılmasına ivme katılmıştır.

           - Ya da iç huzurun kacırılması için cumhurbaşkanlıgı gibi makamın secilme şekil ve

             yöntemi değiştirilerej beni halk secti gibi yeni kavramları öne cıkartarak bu huzurun

             daha da  kacırılması saglanmıştır.

             Yöntem ve yönetim hataları nın faturası, mevcut hukumet tarafından cumhuriyete fatura edilmiş, Türk hukuk tarıhı sıfırlanırken, Türk siyasi tarihi ve temelinde Atatürk de sıfırlanmak istemektedir.

             Resmi bayramların önemsizleştirilmesi yaygın uygulama halinden lokalize edilerek belli okullara indirgenmesi  bu konudaki yöntemlerdendir.  

              Kişi dükkanını idare edemiyor ,yeni ürün yeni raf sistemi reklamasyon gibi satış artırıp maliyet düşürücü tedbirleri almıyor. Ben bu dukkanı kapatıyorum  diyor. Yeni dukkanın nasıl olacağı ,basarı grafiğini yakalayıp yakalayamayacağı , eldeki müşteri portföyünün oraya kanalize edilip edilmeyeceği öngörülmeden kapatıp yenisini acacağım diyor halbuki işletim hatası var. İşletim de hukuku gözardına alarak KEYFİYET ARZEDEN  yönetim anlayışına geçiyor. Bu durum ise yasal dayanaklı sıkıntılara sebep oluyor

      


( Başkanlık-bastır Parayı Çıkar Yasayı-ı başlıklı yazı HALİLİ tarafından 27.04.2016 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.