ÖĞRENCİLERLE EDEBİYAT SÖYLEŞİSİ

15 Nisan 2016 tarihinde Balıkesir İstanbulluoğlu Sosyal Bilimler Anadolu lisesi’nin(eski Anadolu öğretmen lisesi) “Yazar ve şairlerle buluşma” programının davetlisiydik.

İstanbulluoğlu Sosyal Bilimler Anadolu lisesinin öğrenci meclisi temsilcileri olan Beyza Bayezit ve Okan Çakır kanalıyla şair olarak Filiz Altıok Durak hanımefendiyi ve yazar olarak da beni davet etmişlerdi.

Söyleşi programımız 15 Nisan 2016 saat 14:00’dı. Okula 14:45 dolaylarında vardık.

Bizi okul müdür yardımcısı Sayın Füsun Gülsüm Genç hocamız karşıladı. Bizleri oldukça hoş ve sevecen karşılayan Füsun hocama buradan teşekkür ediyorum.

Söyleşi için Z-kütüphane(Zenginleştirilmiş kütüphane) hazırlanmış. Z-kütüphaneyi şöyle bir gözden geçirdik. Kütüphane oldukça ferah ve geniş bir salondu. Daha yeni yeni düzenlenmeye başlanmış. Bilgisayarlar ve kitaplar belli bir oranda yerleştirilmiş. Kitap ve Bilgisayar sayısı bakımından geliştirilmeye çalışıldığını gördük.

 Okul kütüphanesine, Filiz Hanım “Eylül Filizleri” adlı şiir kitabını, ben de “Tarihi Türk İdealleri” kitabımı imzalayarak hediye ettik.

Söyleşimiz karşılıklı sohbet niteliğinde düşünülmüş. Oturma düzeni de buna göre hazırlanmıştı. Gayet nezih bir ortamdı.

Öğrencilerle karşı karşıya oturduk. Karşımızda öyle meraklı ve istekli gençler vardı ki hepsinin gözlerinin ışıltısından okunuyordu.

Edebiyata böyle heyecanlı, istekli kız ve erkeklerden oluşan, gelecek vadeden öğrencileri görünce oldukça sevindik. Çünkü günümüzde gençler edebiyattan ve sanattan ziyade telefon ve internetten başka merakları olmadığı yazılıp çiziliyordu.

Gördük ki oranı az bile olsa böyle oldukça heyecanlı ve gelecek vadeden gençlerimiz de az değil. Bunların içinden ileride büyük yazar, şair ve sanatçıların çıkacağından eminim.

Öğrenciler sordu biz cevaplamaya çalıştık. Ancak söyleşide hep biz konuşmadık. Öğrencilerin kendilerinin yazdıkları hikâyeleri, şiirleri de dinleme fırsatı bulduk.

Genç yaşlarında gerçekten profesyonel yazar ve şairleri aratmayacak yazı ve şiirler yazmışlar. Eserlerini büyük bir ustalıkla okudular. Bizlerde onları hem alkışladık hem de tebrik ettik.

Yaklaşık bir buçuk saati bulan söyleşide, öğrencilerin çok güzel ve ilginç sorularıyla karşılaştık. Bu sorulardan bazıları şöyleydi.

Yazarlığın ilk adımı nedir?

Kalıcı eser bırakmak için ne yapılmalı?

Yazılarınızı yazarken toplumun temel değerlerini dikkate alıyor musunuz?

Yazılarınızı yazarken araştırmaya gerek duyuyor musunuz?

Yazı yazmaya nasıl karar verdiniz?

İlkyazınızı yazıp yayınlandığında endişeniz oldu mu?

Toplum içinde konuşurken hiç sıkıldığınız oldu mu?

Sanat, sanat için midir, yoksa halk için midir?

Devamlı okuduğunuz yazarlar var mı?

Yazılarınıza eleştiri yapıldığında tavrınız ne oluyor?

Kitap çıkarmak için neler yapılmalıdır?

İnsan hayal kurmasa hayal gücü körelir mi?

Kalıcı sanatçılar herkesin kendinden bir parça bulabildiği sanatçılar mıdır, yoksa herkesin içine kendinden parça bırakabilenler midir?

Öğrencilerin bu ve benzeri sorularına bildiğimiz kadarıyla, dilimizin döndüğünce cevap vermeye çalıştık.

Söyleşi sonunda, öğrencilerin bu söyleşiden oldukça memnun kaldıklarını ve faydalandıklarını ifade ettiklerini gördük.

Söyleşi sonrası okul müdürü Sayın Zülfer İdikli Bey bizi makamında ağırladı. Kendisine kitaplarımızı imzalayarak armağan ettik.

Cuma günü olması münasebetiyle İstiklâl marşı ve kapanış töreni vardı. Bütün öğrenciler tören alanında toplanmıştı. Müdür bey törende bizi öğrencilere tanıtma nezaketinde bulundu. Kendisine bu nezaketinden dolayı buradan teşekkür ediyorum.

Ayrıca törende bize de söz verdi. Bizde tören alanında toplanan öğrencilere programla ilgili kısa birer konuşma yaptık.

Konuşmamızda her öğrencinin mutlaka bir hedefinin olması gerektiğini ve “hedeflerin, hedef sahiplerinin yollarını açmakla görevli olduğunu” ifade ettik. Bu söyleşiden oldukça memnun kaldığımızı belirttik.

Böyle güzel bir program hazırlayarak bizleri davet edip ağırladıkları için, İstanbulluoğlu Sosyal Bilimler Anadolu lisesi idarecilerine, öğretmenlerine, personeline ve öğrencilerine teşekkürlerimizi arz ederek konuşmamıza son verdik.

Tören sonrası vedalaşarak okuldan ayrıldık. Böylece günün sonunda gençlerle edebi konularda yaptığımız güzel söyleşinin bıraktığı olumlu intibalarla rutin işlerimize geri döndük.

( Öğrencilerle Edebiyat Söyleşisi başlıklı yazı İ.Sarıçay tarafından 19.04.2016 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.