BALIKESİR’E “BALKÖY” KURALIM

Balıkesir’de en az 500 dönümlük bir alan olmak üzere, “BALKÖY” adında otantik bir köy kurulsa ne kadar güzel olur değil mi?

Bu köy o kadar çok ziyaretçi çeker ve o kadar ilgi görür ki, bu proje Balıkesir’in tanıtılması, yerli ve yabancı turistlerin çekilmesi ve Balıkesir ekonomisinin canlanmasına da neden olur.

Bunun yanında yapılacak ulusal ve uluslararası fuarlar, şenlikler ve her türlü etkinliğin bulunmaz bir mekânı ve alanı olur.

Bildiğiniz gibi bugün Balıkesir, ulusal ve uluslararası etkinlikler için yer bulma konusunda oldukça sıkıntılıdır. Onun için ulusal ve uluslararası hiçbir organizasyona şahit olamıyoruz.

Maalesef Balıkesir’in büyük bir potansiyele sahip olmasına rağmen, bu tip etkinlikleri düzenleyebileceği doğru dürüst bir yeri yoktur.

 Kurulacak olan Balköy içinde, Balıkesir'in tarihi evlerine örnekler, köy evleri, taş fırınları, kahvesi, demirci dükkânı, camisi, çeşmesi, yürüme ve gezinti yerleri, çocuk bahçeleri, Yörük çadırlı mekânlar ve diğer sosyal ünite ve alanlarıyla bütün toplum kesimlerine büyük imkânlar sunar.

Hatta bu köyde, başta Türki cumhuriyetleri olmak üzere Balkan ülkelerine ve komşu ülkelere de belli yerler ayırarak burada kendi ülkelerine ait değerleri sergileyebilmeleri sağlanarak dünya çapında bir mekân özelliği de kazandırılabilir.

Balköy, Balıkesir insanının yaşantısını maket örneklerle sunarak, ürettiği ve kullandığı araçlara kadar her türlü araç ve gereçler burada sergilenerek, geçmişten günümüze bir köprü haline getirilebilir.

 Ayrıca birçok yörede halen evlerin ücra köşelerinde çürümeye terk edilmiş envaı çeşit alet edevat da büyük ihtimalle mevcuttur. Bunları yok olmadan toplayıp halkın beğenisine sunmak, tarihi araç, gereç, aletler ve ev yapım mimarimizi gelecek nesillere aktarmamız açısından da büyük bir önem arz etmektedir.

Piknik yeri bakımından fakir olan Balıkesir merkez, yakın çevresinde oluşturulacak böyle örnek bir köyle, büyük bir ihtiyacı da karşılamış olacaktır.

Öyle zannediyorum ki, böyle bir girişim yerel yönelicilerimiz açısından da unutulmayacak kalıcı ve tarihi bir eser olacaktır.

Onun için Balıkesir Büyükşehir ve merkez ilçe belediye başkanlarımıza bu konuda büyük görev düşmektedir. Umarım böyle önemli bir projeyi gerçekleştirmek için adım atarlar ve gerçekleştirirler. Halk olarak bizlerde alkışlarız.

Hiç olmazsa Atatürk parkından ve Değirmen Boğazından başka belli başlı piknik ve gezinti yeri olmayan Balıkesir merkezin, misafirlerimizi gezip dolaştıracak, onlara Balıkesir’in değerlerini böyle örnek bir köyde tanıtmak oldukça faydalı olacaktır. Onlarda memleketlerine gittiklerinde ya da Balıkesir denilince ilk akıllarına gelecek böyle güzel bir yer olarak hatıralarında yerini alacaktır.

Yine saat kulesinden başlayarak Paşa Camisinin üst taraflarını ve çevresini de içine alan eski Balıkesir bölgesinin aslına uygun ya da eski Türk evlerine uygun şekilde restore edilip, buralar trafiğe kapatılarak alış veriş ve gezip dolaşma yerleri olarak düzenlenebilir.

Böyle yerlerin Balıkesir’e ayrı bir renk katacağına inanıyorum. Zaten Balıkesir’in de böyle yerlere ekmek su kadar ihtiyacı olduğunu sanıyorum.

Şöyle diyecekler çıkabilir. Kaynak nerede?

Kaynak bakımından bugünkü belediyelerin imkânları bu tip sosyal ve ekonomik projeleri gerçekleştirebilecek kapasitededir. Yine kaynak olması bakımından söylemek gerekirse, zaman zaman yapılan ve kalıcı olmayan konser vb etkinliklerde sanatçılara verilen yüzbinlerce TL kaynak, Balköy için önemli bir kaynak olabilir.

Üstelik Balköy’e yapılacak yatırımların geri dönüşü de söz konusudur. Burada düzenlenecek Ulusal ve uluslararası fuar ve etkinliklerle birlikte giriş ücretleri, yapılan harcamaları kısa sürede geri döndürecektir. Hatta Balıkesir belediyelerine önemli bir gelir kaynağı da olacaktır.

Böylece Balıkesir’de, Balköy gibi örnek bir projeyle ülke çapındaki bütün İllere ve belediyelere örnek teşkil edecektir.

( Balıkesir’e “Balköy” Kuralım başlıklı yazı İ.Sarıçay tarafından 12.04.2016 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.