SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI

Örgütlü azınlıklar örgütsüz çoğunluklara her zaman hükmeder diye bir söz vardır.  Bu söz uyarınca birçok mesleki ve sosyal kesim, kendi aralarında dayanışma, yardımlaşma ve ortak çıkarlarını korumak amacıyla bir araya gelerek çeşitli birlikler oluşturmaktadırlar. Bu birliklere kısaca sivil toplum kuruluşları(STK) denilmektedir. 

Sivil toplum kuruluşu; Devlet kuruluşlarından bağımsız, ekonomik, sosyal, kültürel, politik, hukukî, çevresel ve ortak amaçları doğrultusunda ikna ve çeşitli eylem yöntemleriyle çalışan, gönüllülük esasına dayanan örgütlü ya da teşkilatlı topluluklara diyoruz.

Bir başka ifadeyle sivil toplum örgütleri, bünyesinde belirli bir toplumsal sınıfı veya çeşitli toplum katmanlarından gelen, aynı meslekten kişileri veya toplumun aynı özelliğe sahip belli unsurlarını barındıran, temsil ettiği kitlenin ekonomik-politik-demokratik hak ve çıkarlarını savunan örgütlere verilen isimdir.  Bunlara örnek, sendikalar, dernekler, vakıflar vb kuruluşlardır.

Son yıllarda sivil toplum kuruluşlarının (STK) çoğulcu demokrasi içinde artan önemlerine binaen hem sayılarında, hem faaliyet gösterdikleri alanların çeşitliliğinde büyük bir artış gözlenmektedir.

Bu ise bize Türk toplumunun STK’lar kanalıyla örgütlenmenin zaruri olduğunun farkına vardığını göstermektedir. Bu durum ise oldukça sevindiricidir.

Bu çerçevede son yıllarda Balıkesir özelinde de çeşitli dernekler kurulmuş ve kurulmaya devam etmektedir. Bunlara Bayşad, Sivil güçler vb. gibi dernekleri örnek gösterebiliriz.

Bunlardan birisi de kuruluşunu yeni tamamlayan Balıkesir merkez Altıeylül ilçesi, Altıeylül Yörük rkmen Kültür Derneği(AYTÜRK)” olmuştur. Şahsımızın da Yörük kökenli olması dolayısıyla bu tip STK’lara ilgi duyduğumuzu da açıklıkla ifade edebiliriz.

Yeni kuruluşunu tamamlayan AYTÜRK, Altıeylül merkez ilçesi ve köylerinde Yörük Türkmen kültürünü araştırmayı, geliştirmeyi ve yeni kuşaklara aktarmayı kendine hedef edindiğini biliyoruz.

Ülkemizin bu tip kendi kültür kaynaklarından beslenen, Türk kültür ve medeniyetinin temellerini oluşturan Yörük Türkmen kültürüne, büyük ihtiyacı olduğunu da biliyoruz. Sanıyorum bu tip dernek ve kuruluşlar bu ihtiyacın karşılanması açısından büyük bir kaynak oluşturacaklardır.

Kuruluşunu tamamlayarak çalışmalarına başlayan AYTÜRK’e hayırlı olsun diyor çalışmalarında başarılar diliyoruz.

Yörük Türkmenlerle ilgili yazdığımız bir şiirle yazımıza son verelim.

 

YÖRÜK TÜRKMEN BEYLERİ

Uzanır boyları Oğuz atasına

Gün doğusundan gün batısına

Yörük Türkmen bir olursa 

Sahip olur dünya atlasına

***

Yörük Türkmen Türk’ün aslıdır

Cihangirlik aşı ekmeği tacıdır

Yörük Türkmen bir olduğunda 

Cihanın göreceği Türk asrıdır

***

Yörük Türkmen Cihan’a yayıldı

İnsanlığa hak adalet dağıldı

Yörük Türkmen töresinde

 İl gider töre kalırdı

 ***

Balıkesir Yörük Türkmen beyleri

Selâm olsun ağaları beyleri

Yörük Türkmen birleşince

Yiğit olur yağız erleri

***

Sarıçay der genç yaşlı deme eğit

Yörük Türkmen’e yazdı beyit

Altıeylül Yörük Türkmen’i

Sende katıl yap teyit

( Sivil Toplum Kuruluşları başlıklı yazı İ.Sarıçay tarafından 1.03.2016 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.