DOĞA YÜRÜYÜŞLERİMİZ VE “PUSULA PLUS”

Doğa yürüyüşleri kaliteli yaşama yüksek katkı veren en önemli aktivitelerden bir tanesidir. Doğada, temiz havada, hareket halinde, dostluk ve arkadaşlıklarla süslenerek, takım ruhu ve grup dinamizminin doruğa ulaştığı bir etkinlik şeklidir.

Pazar gününü verimli, etkin ve yüksek kaliteli bir şekilde geçirmek için, mutlaka zaman ayrılması gereken bir aktivitedir. Çoğunluğu hareket halinde olarak yürüyüş sporu yapmak, dağların-yaylaların-ormanların derinliklerini ve sırlarını keşfederek temiz havasından nasiplenmek, çok büyük faydalar sağlamaktadır.

Ayrıca yeni dost ve arkadaşlar tanıyarak, grup etkinliği ve dinamizminin sinerjik faydasını görmek; yardımlaşma, dayanışma ve her konudaki paylaşımların lezzetini tatmak için, doğa yürüyüşlerinin faydası sayılamayacak kadar çoktur.

İnsanın tek başına gidemeyeceği, özel arabası ile dahi ulaşamayacağı güzelliklere ve değerlere ulaşabilmek, ancak grup arkadaşlarıyla birlikte organize edilen aktiviteler ile mümkün olabilmektedir.

Her yürüyüşte yeni yeni yerleri görmek ve tanımak, yörenin insanları ile tanışarak güzellikleri paylaşmak; davarlarla, koyunlarla, kedilerle, köpeklerle yüzü yanmış- giysileri göğermiş çoban çocuklarla yüksek kaliteli iletişimlerde ve paylaşımlarda bulunmak, insana ayrı bir zevk vermektedir.

Doğa ile kucaklaşmanın, bol oksijenli havasını ciğerlerimize çekmenin, çimenlerde yatıp yuvarlanmanın, karların içinde kaybolmanın, kartopu oynamanın, ağaçlara ve dağlara tırmanmanın, dağ çileklerinden ve üzümlerinden yemenin, dağlarda deştiye halinde yetişmiş meyve ağaçlarının kurtlu meyvelerinden yemenin verdiği zevki anlatmakla bitiremem.

Uzun soluklu yürüyüşlerde edilen koyu sohbetlerin, yeni kurulan dostluk ve arkadaşlıkların, yardımlaşma ve dayanışmanın, paylaşmanın, birbirimize değer vermenin tadına doyum olmaz.

Her hafta değişik bir parkurda yürümenin yeni yerleri ve insanları tanıma, vücudumuzun dinamizmini her hafta farklı bir şekilde etkilemesi açısından da büyük bir katkısı bulunmaktadır doğa yürüyüşlerinin.

Bendeniz 56 yaşımdan sonra “Pusula Plus” doğa yürüyüş gurubu ile tanışarak doğa yürüyüşlerine başladım. Şu ana kadar Antalya, Burdur ve Isparta bölgelerinde 9 yürüyüşe katıldım. Bu yaşıma gelinceye kadar, pazar günlerimi bu kadar kaliteli ve lezzetli geçirdiğim aktivite hatırlamıyorum.

Normal hayatta çok özel bir proğram yapılmamış ise, geç kalkılarak, geç kahvaltı yapılarak, plan ve proğram yapmakta sıkıntılar çekilerek, amaçsız ve hedefsiz zoraki geçirilen pazar günlerimin yerine doğa yürüyüşlerim geçtikten sonra zaten kaliteli olan hayatıma ayrı bir lezzet ve kalite daha katıldı.

Sabah 6’da kalkıyoruz, 7’de aracımızın bizi alacağı güzergahımıza çıkıyoruz. Sırt çantalarımızda kumanyalarımız hazırlanmış, yürüyüş giysilerimiz, spor ayakkabılarımızla pazar gününün ışıldayan sabah güneşine tebessümle selam veriyoruz.

Aracımıza toplandığımızdaki günaydınların, selamlaşmanın, muhabbetlerin ve özlemle buluşmanın verdiği sinerjiyi anlatmakla bitiremem. Şarkılar, türküler eşliğinde şehri terk etmeye ramak kala, bir simitçi veya kahvaltıcıda iştahla ve neşeyle kahvaltımızı yapıyoruz.

Sonra yürüyüş parkurumuza doğru yola revan oluyoruz. Pusula Plus’ın takım kaptanları değerli kardeşlerimiz Sayın Aşkın Nuh ve Murat Bitkin’in daha önceden bizzat gidip görerek ve yürüyerek keşfettikleri parkurumuza ulaşıyoruz.

Bir çok insan miskin miskin uyurken, bizler tertemiz bir havada, pırıl-pırıl bir güneşte doğadaki envai çeşit ağaç ve bitkilerin enfes kokuları içerisinde sırt çantalarımızı da alarak, “haydi Bismillah” deyip yürümeye başlıyoruz.

Yarışma yapmıyoruz, koşmuyoruz, yeni katılanları yormuyor ve üzmüyoruz. Birincil amacımız zevkli ve yüksek kaliteli bir pazar günü geçirmenin yanı sıra, spor yapmak, temiz hava teneffüs etmek, her konuda keşiflerde bulunmak, sohbet ve muhabbet etmek.

Takım kaptanlarımız asla bizlere emirler yağdırmaz, disiplin adına kalbimizi kırmaz ve bizleri asla üzmezler. Amaç, akşamleyin evimize mutlu ve spor yapmış, sohbet ve muhabbet etmiş, doğanın harika sulietlerinde resimler çekmiş olarak dönmektir.

10 yaşından 65 yaşına kadar katılımcılarımız rahatlıkla bizlerle yürüyebilmektedirler. Lise ve üniversite öğrencisi gençlerimiz ile yaşları 60-65 olan gençlerimiz grubumuza ayrı bir renklilik katmaktadırlar.

Özellikle dağların yükseklerinden deniz, göl ve barajlara doğru olan yürüyüşlerimizin çok ayrı bir lezzeti bulunmaktadır. Özellikle çam, ardıç, çınar ve sedirlerden oluşan ulu ağaçların ve her türlü bitki florasının bulunduğu dağlardan denizlere, göllere ve barajlara doğru bakmak, resimler çekmek, oturup izleyerek dinlenmek, o kadar zevkli oluyor ki. Anlatılamaz ancak ve ancak yaşanır.

Yürüyüş esnasında ve yemek molası sırasındaki destek olmalar, paylaşımlar ve dayanışmaların güzelliklerini görmek gerekir. Herkes çantasındaki kumanyasını çıkarır birbirine ikram eder. Takım kaptanımız sevgili Murat bize ateş yakar, yanımızda getirdiğimiz sucuklarımızı pişirmemize yardımcı olur. Hünerli bacılarımız kendi elleriyle yaptıkları sarmaları, dolmaları, pastaları, börekleri ikram ederler.

Bir güğümde su ısıtır ve yanımızda getirdiğimiz çay ve kahvelerimizi yudumlarız. Bir defasında bir kardeşimiz, küçük bir gaz ocağı getirmiş ve sıcacık tarhana çorbası pişirerek hepimize ikram etmişti. Yarabbi, bir tarhana çorbası bu kadar mı lezzetli olur? Tabi olur. Pişerken, malzemelerini taşıyıp getiren  kardeşimizin sevgisi ile, doğanın enfes lezzetteki her çeşit florası eşlik etmişti de ondan…

Kıskanmak yok, bu güzellikleri yaşamak isteyen ve bizimle irtibata geçen tüm dostlarımızı ekibimize almaktan mutluluk duyarız.

Selam, sevgi ve dualarımla. Allah’a (cc) emanet olunuz.

15 Şubat 2016 Saat: 07.00. Antalya

Yrd.Doç.Dr. Süleyman COŞKUNER

Kaliteli Yaşam Uzmanı

( Doğa Yürüyüşlerimiz Ve Pusula Plus başlıklı yazı S. COŞKUNER tarafından 15.02.2016 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.