Türkiye`de 1983 yılından bu yana 138 siyasi parti kuruldu. Bunlardan 48`i siyasi hayatına devam ederken, 18`i Anayasa Mahkemesi`nce kapatıldı, 32`si kendini feshetti, 39`u başka partilerle birleşti. Hep düşünür dururum, seçimlerde 0.25 oy alan ya da 0.85 oy alan bir parti bir daha ki seçime niye tekrar girer. Bu politika ne menem birşeydir ki, insan bir bulaştı mı kopamıyor. Bakıyorum eski siyasilere, zamanında devletin belirli kademelerinde bakanlığa ve daha üst görevlere yükselmiş, gelmiş doksan küsur yaşına, hala fikir yürütüyor. Şunu şöyle yapsaydınız, bunu böyle yapsaydınız.


Seçim meydanlarında çoğu zaman dikkatimi çekmiştir, adamın karşısında beş yüz, bilemedin bin kişilik bir topluluk var, atıyor işkembeyi kübra'dan.''Biz iktidara gelirsek neler yapacağız neleeeer,'' Otoyollar mı istersin, fabrikalar mı, her ile Üniversiteler mi, bir de uzatırlar cümleleri vatandaaaaaş, sanki işporta da mal satıyor. Seçimi kazanıp meclise hasbelkader girenleri de, tavana çiğ köfte yapıştırırlar arada sırada(Her zaman değil ha sakın yanlış anlamayın). Genel Kurul Salonlarında uyuklayıp rüya görenleri de ayrı. Uyandığında sorarsanız''Memleket için hayırlı rüyalar görüyordum'' derler...
Bu partilerin çoğunu da ilginç isimleri var. İşte size aşağıda birkaç örnek.


- 1878, İstanbul
# KLEANTİ SKALYERİ-AZİZ BEY KOMİTESİ
- 1906, Şam
# SELAMET-İ UMUMİYE KULÜBÜ
 
- 1908, İstanbul
# OSMANLI AHRAR FIKRASI -1908, İstanbul
-1916, İstanbul
# HALKA DOĞRU CEMİYETİ
-1918, İstanbul
# TECEDDÜT FIRKASI -1918, İstanbul
# TERAKKİPERVER CUMHURİYET FIRKASI -1924, Ankara
# SERBEST CUMHURİYET FIRKASI -1930,
# ERGENEKON KÖYLÜ VE İŞÇİ PARTİSİ -1946, İstanbul
# UFAK PARTİ -23.5.1957 -1957'mahkeme kararıyla kapatıldı
# MUTEDİL LİBERAL PARTİ -1961
# MEDENİYET ve HAYVANSEVER EKONOMİ ve TARIM PARTİSİ - 14.10.1988
# TÜRKİYE ÖZÜRLÜSÜYLE MUTLUDUR PARTİSİ - 26.9.1996-
Aziz Nesin'in; Okuyanlar bilir, ''Parti Kurmak Parti Vurmak'' diye bir hikayesi vardır. Google bunu yazıp da tıkladığınız zaman karşınıza şunlar çıkmaktadır.

i.parti kurmak serbest diye sapkin partiler kurmak
ii.siyasi parti kurmak
iii.salim in siyasi parti kurmak istemesi
iv.ak parti devrim yapmış bir parti olarak anılacak
v.akp diye parti kurup ak parti demek
vi.ak parti nin piyasadaki en devrimci parti olması
vii.genc parti nin birlesecek parti bulamamasi
viii.ak parti nin başarılı bir parti olduğunun izleri
ix.yeniliklere ve gelişime en açık parti ak parti dir
x.ak parti nin en özgürlükçü parti olduğu gerçeği

Partiler kanunundan işinize yarayacak bir iki madde, hani düşünürseniz parti kurmayı...

Madde 4- Siyasi partiler, demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsurlarıdır. Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı olarak çalışırlar.
Siyasi partilerin kuruluşu, organlarının seçimi, işleyişi, faaliyetleri ve kararları Anayasada nitelikleri belirtilen demokrasi esaslarına aykırı olamaz.
 

Siyasi Parti Kurma Hakkı
 
Madde 5- Vatandaşlar siyasi parti kurma hakkına sahiptirler.
Siyasi partiler, Anayasa ve kanunlar çerçevesinde, önceden izin almaksızın serbestçe kurulurlar.

Bizim daha oy vermediğimiz zamanlarda, babalarımıza sorunca hangi partiye oy verdin diye, Ekmek Partisi derlerdi çoğunlukla, hem renklerini belli etmemek için, hemde espri olsun diye. Biz de seçmen yaşına gelince, oy pusulasına bir baktık, Ekmek Partisi diye bir parti yok. Kandırdı mı bizi bunlar derken, anladık ki, Ekmek Partisi, geçim derdinde olanlar için kullanılan bir deyim...

Listede en sondaki ilginç parti ismi dikkatinizi çekmiştir mutlaka.# TÜRKİYE ÖZÜRLÜSÜYLE MUTLUDUR PARTİSİ - 26.9.1996- Hangi özürlü olursa olsun, hepsi bizim insanımız, bizim vatandaşımız, ancak politikacılarımız beyin özürlü olmasın yeter ki...

Bu gidişle ölene kadar tek parti iktidarına devam. Hangisi mi? EKMEK PARTİSİ tabi ki canım...
( Bizim Parti Ölene Kadar Tek Başına İktidar başlıklı yazı AhmetZeytinci tarafından 24.10.2015 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu