1 Jap. Sevdiren Kadın-33

Babama Japonya'yı Sevdiren Kadın-33


Her nerede olursa olsun bir insanın yüzünde uzun süre bakmak töreleri gereği ayıplanıp yadırgansa da, Yumi’nin buna aldırış ettiği yoktu. Nasıl olsa ayıplayacak birileri de yoktu ortada. Sadece annesi vardı onu ise arkadaş gibi gördüğünden sözleri yıkıcı olmuyordu. Sanki aklı başından gitmiş gibiydi. Sanki konuşmaya başlamasını, kim olduğunu anlatmasını bekler gibiydi…

 

Hitomi Hanım “Kızım; Dr. Safa… Az önce bahsettim. Tokyo Üniversitesinde doktora yapıyor. Türkiyeli… Biliyor musun? Hem de bekârlık yıllarımda yazıştığım mektup arkadaşımın oğlu… Uzun bir zamandan beri beni arıyormuş…” dedi ve kızına baktı.

 

Kızının konuğuna o şekilde bakması duygularını bulandırdı. “Yoksa Yumi daha ilk bakışta genç adama gönlünü mü kaptırıyordu?” diye içinden endişe dolu düşünceler, soğuk bir rüzgâr gibi geçiverdi.

 

“Kader ağını mı örüyordu? Bu olabilir miydi? Olur, ise nasıl olurdu? Yabancı Adam bir ömür boyu bu ülkede kalabilir miydi? Yoksa yanında canından çok sevdiği kızını kendinden çekip ayırır mıydı?” Endişeli düşüneler içerisinde gidip gidip geldi.  

 

Nasıl ki, bir kibrit tanesi koca bir ormanı yakmaya yetiyorsa, aslında âşık olmak için insana bir kıvılcım bile yeterli değil miydi? Gönül kimi severse güzel o değil miydi? Yumi her gelip gidene bir mazeret bulmamış mıydı? Mazeret bulamadığına ise ‘elektrik alamadım’ deyip çıkmıyor muydu?

 

Yumi’nin gözleri parladı. Neredeyse annesinin anlattıklarını duymuyor gibiydi. Dr. Safa’nın gözlerinin içine bakmak geldi içinden ama o hep göz göze gelmemek için kaçınıyor gibiydi sanki…  Dr. Safa “Gelin hep birlikte şu sözle başlayalım. Bunu söylediğiniz her şeyde şifa yoksa şifa olur, bereketi artar, gözle görmediğimiz bazı canlılar yemeğimize ortak olamazlar. Çok kısa bir söz.

 

“Bismillahirrahmannirrahim” deyiniz”

 

“Belki ne anlama geliyor diyeceksiniz. Anlamı ise Rahman ve rahim olan Allah’ın adıyla… Yani evrenleri yaratanın ismiyle demektir.” Devamında Hitomi Hanımın “İtadakimasu-‘yiyelim’…” diyerek yemeğe başladılar.  Yumi “Rahman ve Rahim ne demektir?” diye sordu.

 

Dr. Safa “Bu dünyada kendine inanan, inanmayan her canlıya rızkını veren, rahim ise; ahrette yani bu âlemde ölüp, diğer âlemde yeniden dirilince sadece inananlara nimet ve güzellikler verecek olan yaratıcının adıyla demektir.”

 

Hitomi Hanım ve Yumi için ilginç konulardı. İlk defa böyle sözlerle karşılaşıyorlardı. Yumi kafasına takılanları çekinmeden soruyordu. Hitomi Hanım ise zevkle ve ilgiyle onların uzayıp giden bu sohbetlerini dinliyordu. Yumi “Neden Tanrı demiyorsun da, Allah diyorsun?”

 

Dr. Safa “Yeryüzündeki tüm insanlık bilir ki, Tanrı insanoğlunun bazı inandığı olağan veya olağanüstü birçok varlığa Tanrı diyebiliyor. Hatta o kadar çok Tanrı var ki, beraberinde de çok büyük anlam kargaşalığı da yaşanabiliyor. Hiçbir şey net ve açık değildir. Yorumlara ve izah edilmelere sebebiyet veriyor. Ama Allah ismini evrenlerin yaratıcısı kendi Allah adını kendisine kendisi veriyor... Bu yeryüzünde bu anlamda başka bir isim yoktur.”

 

Dr. Safa “Müsaadeniz olursa size Allah’ın kendini anlattığı o çok kısa sureyi okuyayım. Diz çöktü. Besmele çekti. Yanık bir sesle ihlâs suresini ‘Kul hüvellahu ahed. Allahussamed. Lem yelid ve lem yuled. Ve lem yekün lehü küfüvven ahed,’ okudu. Ardından ise anlamını anlattı. “Rahman ve rahim olan Allah’ın ismiyle… De ki, O Allah bir tektir. Allah eksiksiz, sameddir. (Bütün varlıklar O’na muhtaç fakat O, hiçbir şeye muhtaç değildir.) Doğurmadı ve doğurulmadı. O’na denk de olmadı.”

 

Yumi “Çok farklı ve ilginç…” dedi.


...

Devamı Var

...

Ant-150515

 

( Jap. Sevdiren Kadın-33 başlıklı yazı KOCAMANOĞLU tarafından 10.07.2015 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.