Gerçekleri örtbas edenler, Allah'ın yarattığı nesneleri görmüyorlar mı? Onların gölgeleri Allah'ın iradesine bütünüyle boyun eğerek, bir sağa, bir sola dönüp Allah için saygı ve ta'zimle nasıl yere kapanmaktadırlar.” (Nahl, 48)

Işığın yolunu kesen bir cismin ışıklı bir ortamda karartı meydana getirmesi olayına gölge adı verilir. Gölge, gölge yapan cismin şeklini biraz olsun belli eder. Işık cisme sağdan vuruyorsa gölge solda oluşur. Eğer ışık cisme soldan vuruyorsa gölge sağ tarafta oluşur. Yoğun olan ve ışığı iletmeyen cisimler gölge oluştururlar.

O ki madem şeffaf bir varlık olmayıp gölgeliyiz ve bu gölgemiz de bir ışığa muhtaç ışığımız kapanmadan gölgemizi biz irademizle gezdirelim. Ya değilse gölgemizin peşinden gitmiş ve gölgemiz bizi beyhude gezdirmiş olur.

Hayatı yalpalayarak yaşayanlar ışığın nereden geldiğinden bihaber olmalılar.

Eşyanın gölgesi bile sabit durmayıp dere-tepe, dağ-bayır dolaşıp nasıl ki bir arayışın içerisindeyse ve ışık sönünce istirahata çekiliyorsa; insan olarak elimiz ayağımız tutuyorken ışığı önümüze alıp hedefi, menzili adımlamalıyız gölgemizi arkamızdan sürükleyip.

Işıktan uzak olanın önü koyu karanlık olur!..

Hele de insanın ışığa arakasını dönüp önünü(yolunu) karartması akıl mantık işi değildir!..

Işığın kaynağına ne kadar yakın olunursa gayrı ihtiyari arkadan gelen ışığın gölgesi çok koyu olmayacağından önümüzü görebiliriz!..

Görebilelim diye eşyanın gölge oyunu daha çok gündüzleri arzı endam eder.

Boy boy gölgeler dikkatimizi çekmiş olmalıdır. Sürekli yer değiştiren kısalıp uzayan gölgeler biz mükellef insanlara hangi mesajları veriyor acaba?..

O gölgeler ki belli bir süre görünüp halden hale geçip kaybolmaktadır…

Peki bizlerin gölgesi ne zamana kadar var olmaya devam edecektir?..

Gölgemizin yokluğu ne anlama gelmektedir?..

Gerek gece ve gerekse gündüzleri ışık, olmazsa olmazımız ise ve bu ışığın da kaynağı biz değilsek o halde bize tahsis edilen sınırlı hayatı gölgeye göre mi yoksa ışığa göre mi yaşamalıyız, sorusunun cevabı üzerinde ciddi olarak kafa yormalıyız.

İşte belki de hiç hesaba almadığımız bu gölgeli hayat, bize yaşadığımız hayatın fani olduğunu bundan dolayı da faniye aldanmayıp baki olanlara yönelip ebediyete ve daha hayırlı olan ahirete yatırım yapmanın azami gayreti içerisinde olmamız gerektiği mesajını vermektedir.

Ah bir bilebilseydik geçici bu hayatın gölgeli bir saklambaç oyunundan ibaret olduğunu!..

 Ve çevremizdeki eşya ve nesneleri gölgeleriyle birlikte okuyabilseydik!..


MFK

( Gölgeli Hayatta Gölge Olmak başlıklı yazı MFK tarafından 8.07.2015 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.