Kirli yaşayıp temiz geçinenler o kadar çok ki toplumda!..

            Kimse kirli olduğunu kabul etmez evvelemirde!..Ancak yaşadığımız hayatın hemen her safhasında bir takım kirliliklerle karşılaşıyoruz, çünkü üzerimize bir şekilde sirayet etmektedir bu kirlilikler!..

Bu kirliliklerin neler olduğuna kısaca değinecek olursak:

  • Sosyal Bedeni Kirlilikler: Suya sabuna dokunmadan bu kirlilikten kurtulmak imkânsızdır. Ağız kokusu, ayak kokusu, üst-baş kirliliği vb…

  • Bilgi Kirliliği: Bir türlü rayına oturmayan eğitim ve öğretimdeki kargaşadan kaynaklanan kirlilik ki, neredeyse bir ömür iz bırakan cinsten bir kirliliktir… Birkaç nesil bu bilgi kirliliğinin kurbanı olup gitti maalesef…

  • Çevre Kirliliği: Millet olarak çevre duyarlılığımız yeterince gelişmeyip; temiz bir çevre isterken kirletenin de biz olduğumuzu pek  hesaba katmıyoruz..

  • Teknolojik Kirlilik: Gerek Tv, gerek telefon, sosyal paylaşımların yapıldığı bilgisayar ve internet gibi teknolojik araç gereçlerin özellikle de baz istasyonlarının insan sağlığı üzerindeki olumsuzlukları saymakla bitmez!.. Hangi birinden nasıl korunacaksınız?..

  • Toprak Kirliliği: Birçok kirliliği dezenfekte edebilen toprak da şimdilerde insanlar tarafından alabildiğine kirletildiği için neredeyse o özelliğini yitirmiş gibidir… Leşler, cesetler, kanalizasyonlar yetmiyormuş gibi, kimyasal atıklar adeta toprağın da kimyasını bozmuştur… Haliyle hormonsal ilaçlar vb. müdahalelerle toprak insanoğluna sağlıklı besinler verememektedir ki, bu da hastalık demektir!..

  • Ses Kirliliği: Araçlardan ve eğlence yerlerinden yayılan ve son derece rahatsız edici anons ve yüksek sesli müzikler önlem alınması gereken diğer ciddi bir kirliliktir!.. Seçime doğru siyasi anons geçen ve müzik yayınlayan araçlar, düğünlerdeki korna sesleri ve asker uğurlamadaki aşırılıklar hiç hoş görülebilecek davranışlar değildir; yetkililer buna bir çözüm bulmalıdır!..

  • Siyasi Kirlilik: Her bir siyasi oluşumun ve partinin en iyisin kendileri olduğunu iddia ederek halka refahı yaşatacağını ve memleketi düze çıkaracağını iddia etmesi vatandaşlarını kafasını beter bir vaziyette karıştırmaktadır!.. Seçime kadar uçuk kaçık vaatlerin havada uçuştuğu bir komedya oynanmaktadır!.. Bu arada herkes vatandaşın ayağına gidip elini sıkıp kucaklaşırken, seçimden sonra da semtine uğramaması apaçık bir gerçektir!..

  • Beslenme Kirliliği. Özellikle öğrenci düzeyinde okullarda sağlıklı bir beslenmenin olduğu söylenemez!.. Abur-cuburla gününü geçiren bir nesil bedenen sağlıklı olamadığından beklenen performansı da sergileyememektedir!..

  • Ahlaki Kirlilik: Dürüstlüğün, efendiliğin, edep ve hayanın prim yapmadığı bir zamanda yaşıyoruz!.. Bunu her bir birime uyarladığınızda aksamaların nerelerden, niçin kaynaklandığını görebilirsiniz!.. Peygamber Efendimiz(a.s.)’ın: “Utanmadığın taktirde dilediğini yap!” ikazı çerçevesinde meseleye yaklaşırsak toplumdaki ahlaki çöküntünün arka planını daha iyi anlamış oluruz!.. Şüphesiz ahlaki erdemler, daha çok maneviyatla kazanılıp olgunlaşır!.. Kalplerdeki boşluklar bir an önce fıtrata uygun bir şekilde doldurulmalıdır!..

  • Ticari Kirlilik: Kim neyi, nereden, nasıl kaça almış kaça ne şekilde kime satıyor?.. Şuayb (a.s.)’ın kavminin helakine sebep olan ticaretteki hile-hurda ve aldatma günümüzde ne kadar da yaygındır!..”Bizi aldatan bizden değildir!” Peygamber (a.s.)’ın buyruğu ekseninde düşündüğümüzde sosyal vahametin resmini görebiliriz!..


            Aslında maddi ve manevi kirlilik diye temelde ikiye ayırabileceğimiz kirliliklerin nasıl da üreyip türediğini görünce şaşırıyoruz!.. Maddi kirlerden suya sabuna dokunarak, ovarak, kazıyarak belki yakarak kurtulmak mümkündür!.. Manevi kirlerden ise, tövbe ederek, af dileyerek ve helalık alarak kurtulmak söz konusudur!.. Velâkin bu da olmayınca nedense kirli yaşamaya devam ediyoruz toplum olarak!..

     

           Arınmaya o kadar muhtacız ki!..

     

    MFK

  • ( Kirlilikten Arınmak başlıklı yazı MFK tarafından 17.05.2015 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
    Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.