HAVRAN’LI ŞAİR HALİL SOYUER’İ ANDIK

BAYŞAD yazar ve şairleri olarak 17 Ocak 2015 günü Havran’daydık.  Havran’da bulunma nedenimiz Havranlı şair Halil Soyuer’i 11. ölüm yıl dönümünde anmak ve adına düzenlenen ulusal çaptaki ödüllü şiir yarışmasının ödül törenine katılmaktı.

Balıkesir yazar ve şairler derneği(BAYŞAD) ile Havran belediyesinin birlikte düzenlediği şair Halil Soyuer’i anma etkinlikleri büyük bir coşkuyla yapıldı. Bu etkinlikler gündüz ve gece bölümü diye iki kısımda gerçekleştirildi.

Gündüz bölümünde rahmetli Şair Halil Soyuer’in kabri ziyaret edildi. Ardından adının verildiği cadde ve Rölyef açılışı yapıldı.

Daha sonra Havran belediyesinin sağladığı bir araçla BAYŞAD yazar ve şairleriyle birlikte yurdun çeşitli yerlerinden gelen yazarlar, şairler ve Havran’lı yetkililer olmak üzere Koca Seyit’İn köyüne gidilerek anıt mezarı ziyaret edildi. Koca Seyit’in mezarı başında Kur’an-ı Kerim okunup dualar yapıldı. Peşinden topluca Koca Seyit müzesi gezildi.

Akşam bölümünde ise Havran belediye kültür salonunda, sunuculuğunu yazar Gülnur Gündoğan ve Samet Çıldan’ın yaptığı programda, Havran belediye başkanı Sayın Emin Ersoy bir açış konuşması yaptı.

Başkan Ersoy konuşmasında Halil Soyuer’i anmak ve tanıtmak maksadıyla böyle bir projeyi BAYŞAD ile birlikte gerçekleştirdiklerini, bundan sonra da Havran’ın değerlerini halkımıza tanıtmaya devam edeceklerini ifade etti.  

Başkan Emin Ersoy’un konuşmasından sonra BAÜ edebiyat fakültesi öğretim üyesi Doc. Dr. Salim Conoğlu da, Şair Halil Soyuer’in hayatı ve şiirleri hakkında bir konuşma yaptı.

Dereceye giren şiirler ve şairleri anons edildi. Dereceye giren şairler sahneye davet edilerek madalyaları ve ödülleri Havran kaymakamı Sayın Yasin Öztürk ve sayın belediye başkanı Emin Ersoy tarafından takdim edildi.

Birinciliği İzmir’den “Talanya” adlı şiiriyle Eşref Karadağ;

İkinciliği Burdur’dan “Mutluluğun sırrı” adlı şiiriyle Nuray Ergin;

Üçüncülüğü Van’dan “Ötekilerin şiiri” adlı şiiriyle Fesih Vural;

Mansiyon ödülünü ise Karaman’dan “Ya şarkı söyle bana” adlı şiiriyle Hikmet Elitaş aldı. Dereceye giren şairler, şiirlerini sahneye çıkarak seslendirdiler.

Halil Soyuer’in şiirlerinden bir kısmı BAYŞAD şairleri Yusuf Akgül, Hasene Kabak, Zeynep Deniz, Abdülaziz Can ve Havran hayat okulu öğrencileri tarafından seslendirildi. Şiirler salonu dolduran izleyiciler tarafından coşkuyla alkışlandı. Ayrıca Sezai Kaya tarafından bestelenip seslendirilen Soyuer’in  Dağ köyleri” şiiri saz eşliğinde icra edildi. Arkasından sanatçı Cemalettin Kurtoğlu’nun söylediği şarkı ve Türküler programa renk kattı.

Ünlü şair Soyuer’in şirlerinden birkaç örnek verelim.

Soyuer sevmekle ilgili düşüncelerini dizelere şöyle dökmüş.

“Mademki bu güzel dünyaya geldin

Güzel yaşamanın değerini bil

Ellerinden zaman akıp giderken

Bir dakika bile durma, sev sevil.

***

Her insanda bir insanlık yaşıyor

Hepsi birer emanet can taşıyor

Nerde görürsen hatırını sor

Ne olur kalbini kırma, sev sevil.”

Sevmek ve sevilmek ancak bu kadar güzel ifade edilebilirdi. Soyuer’in 226 şiirinin Türk sanat müziği formunda bestelendiğini de burada belirtelim.

 

Soyuer edebiyatımıza armağan ettiği eşsiz şiirlerinden birinde de şöyle diyordu.

“Yokta noksan aranılmaz

Yasa budur var eksilir

Ne tükenir sırda insan

Ne insanda sır eksilir

***

Elden ele renkten renge

Ölüm seldir can bir yonga

Gidersek bozulmaz denge

Halil’lerden bir eksilir”

Dizeleriyle yürek telimizi titretti. Şairin dizelerindeki kendi deyimiyle 17 Ocak 2004’te Halil’lerden bir eksildi. Belki dünyanın dengesi bozulmadı ama büyük şair yüzlerce güzel şiirini bizlere armağan bırakarak dünya hayatına veda etti. Kendisini saygıyla yad ediyor, rahmetle anıyoruz.

Bizler Türk milleti olarak büyük bir medeniyetin mirasçılarıyız. Mirasçı olmak, mirasa saygı göstermeyi, aynı zamanda onu sahiplenmeyi de gerektirir.

Maddi ve manevi bütün kültürel mirasların, geçmişin tozlu rafları arasında kalmış ve bizim bugün sadece anmaktan zevk aldığımız şahsiyetler, yazılar, şiirler, söylemler değildir. Bu değerlerimiz millet hayatının devam etmesini sağlayan bir zincirin halkalarıdır.

Onun için bütün değerlerimizin kıymet ve değerini bilerek onları öncelikle sahiplenmeyi, tanımayı, tanıtmayı ve onlardan azami şekilde faydalanmayı kendimize görev edinmemiz gerekir.

Bu kültürel çınarlarımızdan biri olan merhum şair Halil Soyuer’in tanıtılmasında öncülük eden başta Havran belediye başkanı Sayın Emin Ersoy olmak üzere bütün emeği geçenlere, Balıkesir yazar ve şairler deneğine(BAYŞAD) ve Havran’lılara teşekkür ediyorum.

Yazımızı Soyuer’in şu güzel dörtlüğüyle bitirelim.

“İzmir benim, Van benim

Şeref benim, şan benim.

Kars, Erzurum, Erzincan

Konya, Ardahan benim.”

 

( Havran’lı Şair Halil Soyuer’i Andık başlıklı yazı İ.Sarıçay tarafından 21.01.2015 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.