SİVAS'TA ŞAİRLER OZANLAR BULUŞTU

Sivas şiir şöleninde buluştuk

Haftasonu Sivas Yazarlar ve Şairler Derneğince düzenlenen şiir şöleni etkinliğinde buluştuk. Program Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Konferans salonunda yapıldı. Şiir severler için harika-muhteşem bir programdı.

Sivas Yazarlar ve Şairler Derneği Başkanı Sabiha Serin’in davetini aldıktan sonra şair arkadaşım Osman Yüksel’le birlikte yola koyulduk. Üç buçuk saatlik bir yolculuktan sonra Sivas’a ulaştık.

Toplanma yeri öğretmenevi olarak bildirilmişti. Bizde oraya varıp konuk şair-ozan ve gazeteci dostlarımızla tanıştık. Burada hoş bir muhabbet ve tatlı bir telaş vardı.
Sonra Sivas Turizmin bir otobüsüyle şiir etkinliğinin yapılacağı Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonuna geçtik. Sivas Turizm şair ve ozanları taşımak üzere bir otobüs tahsis etmişti. Şair etkinliğinden önce öğle yemeği ikramında bulundular. Öğle yemeği de Ticaret ve Sanayi Odası yemekhanesinde verildi.

Yemekte tanışma ve muhabbet devam etti. Önce ev sahibi arkadaşlarımız masaları dolaşıp hoş geldiniz muhabbetinde bulundular. Sonra da diğer dostlarımız hal-hatır sorarak tanışma faslını devam ettirdiler. Gıyaben tanıdığımız çok arkadaşımız vardı, onlarla yüz yüze görüşüp sevgiyi-muhabbeti dostluğu geliştirdik.

Öğle yemeği sonrası şiir şöleni etkinliğinin yapılacağı salonda toplandık. 80’in üzerinde davet edilmiş konuk vardı. Şair-yazar-gazeteci-yorumcu-bestekar ve şair sever tüm dostlarımız burada toplanmışlardı. Yeni kurulmuş olan çiçeği burnunda Sivas Yazarlar ve Şairler Derneğinin bu ilk programıydı. Onların tatlı bir telaşına tanıklık ediyorduk.

Sanatı seven, şiiri seven herkes oradaydı. Sivas Yazarlar ve Şairler Derneği adına başkan Sabiha Serin ve başkan yardımcısı Bülent Arı konuklara hoş geldiniz konuşması yaptılar ve etkinliğe maddi-manevi desteği olan kurum ve kuruluşlara teşekkür ettiler.

Şairler ve ozanlar birer birer sahne alıp eserlerini seslendiriyorlardı. İçlerinde çok güzel şiir yorumları yapanlar vardı. Dikkatimi çeken şuydu, herkes alın-teri, el emeği, göz nuru kattığı ürününü pazarlamak için yarış yapıyorlardı. Bu tatlı yarışı heyecanla seyredenlerden biri de bendim. Çünkü hem gazeteci, yazar araştırmacı kimliğimle alıcı gözle onları dinliyor, hem de tatlı heyecanlarımı gözlemliyordum.

Salonda Adana’dan gelen Mansur Ekmekçi ve Halise Tekbaş’la aynı sıraya oturup hatıra fotoğrafı çektirdik. İller sıralaması içinde Osman abi ben den önce şiirini okudu ve güzel bir Yozgatlı selamı verdi. Birinci oturumun en son şiirini ben okumuştum. Salona “Ağlama Ne olur!” şiirimle seslendim.

Şiirden sonra birkaç şiir dostu beni tebrik edip şiirimi istediler. Onlardan birisi de Azerbaycanlı bir hanımdı. Çok duygulandığını söyledi ve şiirini kendisine yazarak hediye etmemi istedi.

Şiir şöleni etkinliği saatlerce sevince zaman zaman hava almak ve dinlenmek için dışarı çıkmak zorunda kaldık. Böyle olunca da bazı arkadaşlarımızın şiir yorumlarını kaçırmış olduk. İçlerinde çok güzel şiir yorumu yapan arkadaşlarımız vardı. Şiirlerle güldük, şiirlerle üzüldük, şiirlerle ağladık!...

Birlik-beraberlik adına çok güzel bir programdı. İnsanlar kültür ve sanatla bir araya toplanıp kaynaşmışlardı.
Bu tür programlar bizler için son derece yararlı oluyor. Birbirimizi tanıyıp-kaynaşma ortamını yakalıyoruz; Halk kültürünü yaşatıyoruz. Kültür alış-verişinde bulunuyoruz. Benim tabirimle kültür elçiliği yapıyoruz. Altının kıymetini sarraf bilir, şiirin kıymetini de şair bilir!...

Burada herkes kendi ürününü pazarlamak için yarışıyordu. Bestekarlar vardı, sanatçılar vardı, şairler-yazarlar vardı. Gazetecilerde görevlerini yaparak bu güzelliği kayıt altına alıyorlardı…

Şiir şöleni saat 14:00’de başlamıştı;

Saat 19:00 olmuş halen devam ediyor, heyecandan eksilme-azalma olmuyordu. Sayı kalabalık olunca fedakarlık yapmak zorunda kalanlar Sivaslılar oldu…
Şölenin ardından yine aynı firmaya ait otobüsle akşam yemeğinin verileceği mekan ulaştık. Akşam yemeğini Sivas Belediye Başkanının ikram edeceği belirtildi. Son derece güzel bir mekan da “Aksu Kafe” de akşam yemeği ikramında bulundular.

Sivas’ı boydan boya şırıl şırıl akarak geçen bu dere ıslah edilmiş, modern bir yapıya kavuşturulmuştu. Avrupa şehirlerinde gördüğüm bu şahane manzara beni büyüleyiverdi. Tabii ki bu hizmeti veren belediye başkanına da alkış tutmak gerekiyordu.

Arkadaşlar bu güzelliği bırakıp gitmek istemiyorlar, hatıra fotoğrafı çektiriyorlardı. “Akşam eğlencesini düzenlediğimiz mekan buradan çok daha güzel!” diyerek bizi kandırarak ve otobüse bindirdiler. Biz de o hevesle akşam eğlencesinin yapılacağı mekana doğru hareket ettik.
.....................................................................
Sivas aşıklar ozanlar yatağı

Sivas şiir şöleni etkinliğini anlatıyorduk. Sivas’ın Aşıklar-Ozanlar yatağı olduğunu da biliyorduk. Şiir etkinliğinin ardından Akşam eğlencesi için bizi “Paşa Bahçe” denilen yere götürdüler. Burasının da evveliyatı sabıkalıymış ama önceki belediye başkanı ıslah edip Sivas halkına kazandırmış. Gerçekten de harika bir yerdi.

Paşa Bahçe’de eğlence doruğa çıkmış, konuklar müzik ziyafetine doymuşlardı. Oldukça seviyeli, hoş kaliteli bir eğlence programı yapıldı. Taşkınlıkta yoktu, seviyesizlikte… Birlik-beraberlik-kaynaşma mesajları verildi. Gönüllere sıcacık bir şiir muhabbeti akıverdi: Türk sanat müziği-Türk halk müziği derken iş fıkralara dönüşüverdi.

Geç vakte kadar devam eden eğlencenin ardından bizi kalacağımız yerlere taksim ettiler. Osman abimle ben özel idare misafirhanesine düşmüştük. Yorgunluğumuza atmak üzere misafirhanenin kapısını kapattık.

11 Ekim Pazar sabahı erken kalkıp otobüsümüzü beklemeye başladık. Yine taksimat yaptıkları şekilde bizleri otobüsle toplayarak sabah kahvaltısı için Hafik ilçesine ulaştık. Göl kenarına kurulmuş küçük tesislerin yanında konakladık.

Hafik İlçesinde bizi ilçe Kaymakamı İlyas Memiş, Belediye Başkanı Zeki Aydın ve İl Genel Meclis üyesi (Eski Belediye Başkanı) Osman Budak karşıladılar. Güzel hoş manzaralı Hafik gölünün kenarına dizili verdik. Burada tereyağlı-ballı nefis bir sabah kahvaltısına katıldık. Hafik gölü ilçesinde beş bin yıllık höyüğü ile çevreye gülümsüyor, kuşlara mekanlık yapıyordu.

Kuş cinsi olarak karabatak, çatalbaş, balıkçıl, sakar tavuk, yaban ördeği gibi pek çok tür varmış. Gölün yüzeyini kaplamış olan bu kuşlar bir inip, bir çıkıyorlar sanki bize meydan okuyorlardı. Kaymakam ve Belediye Başkanı yaptıkları konuşmada şair ve yazarları konuk etmekten duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

Zamanımız kısıtlı olduğu için bu güzel mekandan ve kuş yurdu Hafik gölünden kaymakam ve belediye başkanına teşekkür ederek ayrıldık.
Dönüş yerimiz Sivas Merkezi, arkadaşlar tarihi ve turistik yerlerin gezilmesi için bir plan hazırlamışlardı. O plan dahilinde şehri gezmeye başladık. İlk olarak tarihi Sivas Kongresinin yapıldığı mekanı gezdik. Burası müze olarak tanzim edilmiş, Mustafa Kemal’i ve Kurtuluş Savaşını anlatıyor, fotoğraflar, sergiler, araç ve gereçler size çok şey anlatıyor.

Tarihi Sivas Kongresine katılan Yozgat heyeti delegesi Bahri Tatlıoğlu beyefendinin fotoğrafını da görüp bazı notlar aldım.
Sadece kongre binası bile Sivas’ı görmeye değer bir mekandı.
Ayrıca gece eğlencesine katıldığımız paşa bahçe -(sini) ve Aile parkını gezerek hoş bir yayla havası aldık. Mekan şahane düzenlenmiş.

Aileler burada piknik yapıyorlardı. Hayran kaldığımız ve hiç ayrılmak istemediğiniz bu mekanı da eski belediye başkanı ıslah ederek Sivas halkına kazandırmış. Hafta sonu için ailenizle gidebileceğiniz şahane bir yer.
Çeşmeleri-Köprüleri (Asma köprü), su değirmeni, şelalesi ve oturma banklarıyla dizayn edilmiş harika bir mekan… (Bu güzel mekanı görünce Yozgat Çamlığının garip hali geldi gözümün önüne…)

Sivas’ın içerisinde yapılan geziye katılamadık. Hemşehrimiz İlkay Coşkun’la buluşup özle gezmeyi planlamıştık. Konuklardan müsaade isteyerek gruptan ayrıldık. Tabiî ki, emeği geçenlere de teşekkür ettik.

Sivas Yazarlar ve Şairler Derneğince düzenlenen bu ilk programda bir çok arkadaşımızla buluşup tanıştık. 80’in üzerinde şair-yazar ve gazeteci dostumuz vardı. Bunlardan Sabiha Serin, Bülent Arı dernek temsilcisi olan arkadaşlarımızdı.

Ayrıca bestekar Sezai Kaya, Radyocu Nermin Aydın, Tv program yapımcısı Öngün Yıldırım, şair Süreyya Kaya, İLESAM’dan İsmet Bora Binatlı, Amasyalı şair Mustafa Ayvalı, Şair Süleyman Karacabay, Halise Tek baş, Mansur Ekmekçi, Dr. Saadet Gedik, Mustafa Tahir Öncel, şair Kenan Çarboğa, Tevfik Seza, Zeki Tanbul, Ömer Tural gibi birçok şair ve ozan dostla muhabbetimiz oldu.

Programda emeği geçenler: Başkan Sabiha Serin, Başkan Yardımcısı Bülent Arı, Yönetim Kurul üyeleri, Zeki Çimen, Bekir Alim, Nevin Kılıç, Seza Avunduk, Fatma Hizmetli, Fatma Pınarbaşı, Muammer Yalçın ve Zeki Tombul gibi şair dostlardı… Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyoruz, emeklerine, alınterlerine, yüreklerine sağlık.

Ayrıca şiir etkinliğine destek olan pek çok kurum ve kuruluş vardı. Sivas Valiliği ve Sivas Belediyesi bunların başında geliyordu. Sivas Turizm, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası, Hafik Kaymakamı, Hafik Belediye Başkanı gibi bir çok kurumda bunlara maddi-manevi desteklerde bulunmuşlardı.

Sonuçta mükemmel harika bir program ortaya çıkmış oldu…
Kültür-Sanata değer veren sahip çıkan Sivaslılara-Sivaslı dostlarımıza teşekkür ediyoruz
Ahmet sargın
www.ilerigazetesi.com
Yozgat Şairler Ve Yazarlar Birliği Başkanı
( Şairler Ozanlar Sivas'ta Buluştu başlıklı yazı Ahmet SARGIN tarafından 21.10.2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.