KÖY HAYIRLARI

Bugünkü yazımızda hemen hemen bütün Balıkesir köylerinde yapılan hayırlı bir işten bahsedeceğiz. Köy hayırları.

Mayıs ayıyla birlikte Balıkesir köylerinde büyük bir hareketlilik başlar. Bu hareketlilik her köyün her yıl baharın başlamasıyla birlikte yaptığı, köy hayırları hareketliliği ve bereketliliğidir.

Bu hayırlar, Allah’tan köyün ve köy halkının her türlü doğal ve yapay afetlerden koruması dileğiyle yapılır.

Hayırlar Kur’an ve mevlidi şerifler okunarak, dualar edilerek büyük bir coşku ve sevinçle gerçekleştirilir.  

Bütün çevre köylere, şehir ve yerleşim yerlerine çeşitli vasıtalarla duyurular yapılır, haberler ve davetiyeler gönderilir.

Balıkesir köylerinde yapılan bu hayırlı hayır yemekleri, başka illerimizde bu kadar yaygın değildir. Bazı illere bağlı köy hayırları olsa da parmakla sayılacak kadar azdır.

 Bu bakımdan da Balıkesir köylerinin bu hayır geleneği takdire şayan bir gelenek haline gelmiştir.

Balıkesir köylerinin bu güzel geleneğinin Türkiye çapında ve dünya çapında tanıtılması ve yaygınlaştırılması gerekir.

Hatta bununla ilgili filmler, reklamlar yapılmalı, oyuncuları da doğal olarak Balıkesir köylüleri olmalıdır. Yani gerçek ve doğal oyuncular olmalıdır.

Öyle inanıyorum ki böyle bir film ya da reklam hem Türkiye çapında hem de dünya çapında büyük ilgi görecektir.

Bu günün dünyasında doğallık her yerde aranır, fakat zor bulunur hale gelmiştir. İşte böyle bir girişim Balıkesir’i ve köylerini tanıtım açısından büyük bir fırsat oluşturacaktır.

Bu hayırların en güzel özelliği, hayırlara uzaktan ve yakından herkesin doğal olarak davetli olmasıdır. İsteyen herkes özel davetiye beklemeden bu hayırlara gönül rahatlığıyla katılabilir. Bu durum Türk insanının ya da köylüsünün bütün insanlara gönül kapılarının ardına kadar açık olduğunu da gösterir.

Bu durumu geçtiğimiz haftalarda davetler üzerine katıldığımız köy hayırlarında bizzat müşahede ettik. Fırsat bulup Davutlar köyü hayrı, Ali Demirci köyü hayrı, Karakavak ve Yörük kışlası köyü hayrı, Akça pınar köyü hayrı vb. gibi köy hayırlarına katıldık. Oralarda katılımcılara gösterilen misafirperverliği görünce, bütün dejenerasyonlara rağmen Anadolu köylüsünün özününün hala hayatta ve ayakta olduğunu gözlemledik.

Bu hayırlar Anadolu köylüsünün yerli yabancı herkese kucaklarını ve gönüllerini nasıl ardına kadar açtıklarının da bir göstergesidir.

Bu hayırlar Anadolu insanının cömertliğinin, samimiliğinin, hayırseverliliğinin ve inançlarına samimi ve gönülden bağlılığının da en temel nişanesidir.

Balıkesir köylerinin büyük çoğunluğunda, bu hayırlar istisnasız her yıl yapılıyor. Özellikle hafta sonları yapılan köy hayırları, Balıkesir halkının da bir hayli ilgisini çekiyor.

Hafta sonlarında arabasına atlayan birçok amir memur, çalışan çalışmayan insan, köy hayırlarına katılmak üzere yollara dökülür. Hatta Balıkesir merkezden hayır yapılan birçok köye ücretsiz otobüsler ve dolmuşlar kaldırılır.

Köy hayırları halkın birbiriyle kaynaşmasını, iletişim sağlamasını, köyde yaşayanlarla şehirde yaşayanların birbirini daha yakından tanışmasını da sağlamaktadır.

Köy halkının kendi aralarında topladıkları cüzi miktarda nakdi, hayvansal ve tarımsal ürünlerle yapılan bu hayır yemekleri, topluca Kur’an tilaveti, dua ve mevlidi şerifler okunarak toplumsal kaynaşmanın da güzel bir örneğini oluşturmaktadır.

Bu hayır yemeklerinde fakirin, yoksulun, yolda kalmışın doyduğu gibi, uzaktan yakından gelen misafirlerde doymaktadır. Birbirini tanımayan insanların aynı masa etrafında bir araya gelerek yeni dost ve arkadaşlar kazanmalarına da neden olmaktadır.

Ayrıca Balıkesir’in bir başka hayır geleneğini de anmadan geçmeyelim. Lokma hayırları.

Balıkesir merkezde yapılan lokma hayırları da başka bir yazının konusu olacak kadar önemlidir. İnşallah onu da ileride bir yazı konusu yapıp geniş şekilde anlatma ve tarihe not düşme fırsatı buluruz.

Köylerimizin yaptığı bu hayırları Allah kabul etsin diyor, hayırlara maddi ve manevi katkıda bulunan bütün vatandaşlarımızı kutluyoruz.

( Köy Hayırları başlıklı yazı İ.Sarıçay tarafından 9.06.2014 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.