Şiir !!!! Hissiyatın,izlenim ve iç dünyadaki fırtınalarının açığa çıkarıldığı, kah kurallar dahilinde, kah serbestçe dizildiği dizelere derç edilen söz sanatıdır dersekte; asla kesin ve tam anlamıyla ifade edilemeyen bir yazım türüdür.

               Şiir büyülü sözlerin harmanı ve ritmik sunumudur.

               Sıradan insanın gözlemleyebildiği halde ifade edemediği olayları ve olguları güzel ve farklı bir tarz kullanarak gündeme getirmek ve böylece toplumun sözü olmak gibi işlevleri vardır şiirin..
 
               Şiirde çağrışımların entresanlığı, imgelerin bulunmazı,  duyuların koyuluğu, duyguların hası göze batan unsurlardır.  Anlatımları o kadar açık olmaz , söylemlerdeki dizilişler müzikalin en etkili argümanı, hisler çok keskin güçlü, algılar alabildiğine farklıdır.. Şiirde çarpıcı bir değişik hava,efsunlu bir yüce haz , büyüleyici  ve anaforlarına çekip alan olağanüstü muhteşemlik , çözümü müşkül esrarengiz sırlar dolu dünyalar vardır.,

              Kelimelerin dansı,armonisi vardır satırlarında..Alır götürür hiç bilmediğiniz dünyalara.. Ne kadar ebrulidir..., ses ve ritm öğelerini düzen içinde kullanarak bir olayı, ya da bir duyguyu  basmakalıplıktan uzaklaşılmış şekilde tasvir eden sanat dalıdır ...

               Şiir anlam ve mana olarak kişiye göre farklılar arz eder.. Kimi tümünü okur bir şey anlamaz, kimi bir satırına yüklenmiş dünyaları keşfeder ve yaşar.  Çok entresandır.. Şiir kişinin düşünüp de ifade edemediği anlatımlardır. Her okuyucun değişik şeyler algıladığı bir deryadır. Şiir ısmarlama dizayn edilemez..

               Şiir     nitelikleri hemen hemen her dilde ve kültürde  ortaklıkları taşır. Destanlar, ninniler, türküler, ağıtlar, insanoğlunun ilk sözlü sanat ürünleri ve ilk şiirleridir aynı zamanda.

             Ahmet Haşim, “Şiir, bir hikâye değil, sessiz bir şarkıdır” diye tanımlar şiiri; J. Cocteau “Ne masayı anlatacağım diye masa kelimesini kullanacaksınız, ne kuşu anlatacağım diye kuş kelimesini, ne de aşkı anlatacağım diye aşk kelimesini” der; Salah Birsel’se Şiirin İlkeleri’nde aynı konuda şunu söyler: “Doğrusu şiirin hiçbir anlamı olmaması değil, şiirin o anlamı bağırmaması gerekir“. Bu tanımlardan sonra şiir  anlatmak değil, duyurmak yani hissettirmek olduğu sonucuna ulaşabiliriz. 

              Şiiri bir anlam yüklenerek piyasa süremezsiniz !!. Vasat bir  şiir için bile söylemek zordur. İyi bir şiir anlamla yola çıkmaya her zaman engeldir. Anlatılmaz olandır şiirin amacı.O nedenle hiç kimse bir şiiri ben anladım diyemez. Her uzvun görev ve aklı varken; gönüllerde akılınolmaması nazar-ı dikkate alınırsa; şiirde o nedende aklın yararı yoktur. Şiir akıllı yazıldığında anlaşılırdır .
    
             Behçet Necatigil’in şiirle gerçeklik ve bilgi arasında kurduğu bağ da “Şiir bir sorun, bir durum üzerine ölçülü konuşan, susunca da bizim düşünmemizi bekleyen bir olgunluktur, bir kıvamını bulmadır” derken şairin söylediği, sadece sanatçının değil, okurun da şiire kattıklarını düşündürür.

           Şiiri diğer türlerden ayıran en önemli fark, gerçeği imgelerle anlatması ve her okuyanda farklı bir etki, izlenim,yaratmasıdır. 

           Şiir ;Şairin olayları ve insanları  farklı algılayan  ürünüdür.Şiirin dili diğer tüm yazın türlerinin dilinden üstün ve zahmet vericidir.

          İnsanoğlunun ilk edebî yaratısı, şiirdir aslında. şiir, dans, müzik, tiyatro daima iç içedir:
 
          1-PASTORALKöy, çoban, kır hayatının güzelliklerini, zorluklarını anlatan şiir ),2- EPİK ŞİİR
(Savaşları, kahramanlıkları işleyen şiir);.   3-  LİRİK ŞİİR (Duyguların coşkulu bir edayla işlendiği şiir)4-,SATİRİK ŞİiR (Bireylerin veya toplumun aksayan yönlerini eleştirmek amacıyla yazılan şiir)5-,DRAMATİK ŞİİR(Hüzünsel bir duyguyu çeşitli yönleriyle konu edinen şiir)6 -,DİDAKTİK ŞİİR (Herhangi bir konuda okura bilgi vermek amacıyla yazılan şiir) olarak tasnifi vardır şiirlerimizin.
   
           İyi ki şairlerimiz, iyi ki şiirlerimiz var .. Ne mutlu bizlere ...  Sözleri güftelenmiş , notalarda can bulmuş nice şarkılarımızın gönül , göğüs kafesimizdeki tamburda çırpınışlarının ruhumuzda yarattıkları, bir marşımızın okunuşunda duyulan çoşku , cenaze merasimlerinde okunan şiirlerin döktürdüğü gözyaşları, faniliği gösteren gerçek hayat hikayelerinin dizeleri, gönle düşen o yarin  her halinin aktarılışı ve daha nice yaşanılan,yaşatılan duyguların en koyusu..
  
           Siz hep var olun .. Kaleminiz ,yüreğiniz çağlasın durmadan.. Şiirlerinizde yaşatın.. Yaşayalım.. Allah sizden razı olsun !!!!
( Şiir Ve Şaire Dair başlıklı yazı KENAN KOÇ tarafından 7.04.2014 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.