Dil   Üzerine

                        (-nek)

 Dil üzerine çok yazılıp çizildi. Maksadım dil dersi vermek değil. Ancak hocaların da gözünden - görmezden geldiklerini değil-kaçtığını sandığım bir mesele ye dair söyleyeceklerimi tahrir edeceğim. Dilin yapısı hakkında değerlendirmeler yaparken tabii olarak basit(kök),türemiş, birleşik kelimeler diye adlandırıp geçeriz. Basit kelimelere kök (esas)kelimeler derken eksiz kelimeler de deriz. Kök kelimelerin dilin ihtiyaçlarına yetmemesi sonucu köklerin anlamlarına bağlı ihtiyaç giderecek yeni kelimeler oluşur. Bunlar yapım ekleriyle veya kelimelerin birbirlerine yakınlaşmaları yoluyla gerçekleşir. Bu yapım ekleri İsimden isim, isimden fiil; Fiilden isim, fiilden fiil yapan ekler olarak tasnif edilir. Genel gidişat bu. Mevzuu bahis eklerin tadadı tefrikan yapılır. Buraya kadar sorun yok. Her hocanın usulü ayrı malumatı birbirini okşar vaziyette.

            “Örnek”:kelimesinin “Ermenice” olduğunun kabul edildiği bir dil algısına itirazım var.)” (~ Erm ōrinag օրինակ model, nümune, misal, mesel, tarz, usul ~ Erm ōrén օրէն usul, adet, töre, kural ~? OFa awḏēn u” Nişanyan’dan)

            Bu kelimenin Ermenice olması muhaldir. Muhtemelen Türkçeden ermeni diline transfer olmuştur. Gelinlik kızlarımızın-şimdilerde yok gibi ama-çehiz hazırlıklarında yaptıkları elişi çalışmalarında birbirlerinin yaptıklarını müsaadeli bir şekilde yapabilmek için bitirilen ya da bitirilmemiş, beğenilmiş bir el işinin temel taşı olan bir bölümünün örneği alınır kendi el işlerinde kullanılır. Yapılan iş elişi deyip geçtiğimiz ama iğne veya başka gereçlerle yapılan örme işidir. Örme işinin temel motifine uygun iş yapmak için onu kendi kontrolüne alma için naklettiği numune(=Örnek)dir. Örnek kelimesini tahlil ettiğimizde de Ör- fiili dışında bir köke varamıyoruz. – nek ile fiilden türemiş bir örnek kelimesi türemiş oluyor. Neler oluyor da bu kelimenin Ermeniliği kabul görüyor. Elbette dilcilerimizin dilimizde yaşadığını keşfetmedikleri –nek ekinin yokluğu kabul edilirse vaziyeti izah güçleşecek, izah da edilemeyecek.

            Türkçede fiilden isim yapan bir –nek eki vardır. İşlek değil diye yokluğuna kanaat getirilemez.

            Evet, bir –nek ekimiz vardır, çok işlek değilse de vardır.- nek ekinin kullanıldığı kelimelere bazı örnekler:

              Ör-nek, es-nek, kas-nak, değ-nek, der-nek

 Yanılmışsak tashihinden duyacağımız memnuniyetin ölçülemez derecede olacağının şimdiden bilinmesini isterim.

 

( -nek Eki başlıklı yazı Şakir Albayrak tarafından 1.02.2014 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.