Makale / Toplumsal Makaleler

Eklenme Tarihi : 13.08.2013
Okunma Sayısı : 2190
Yorum Sayısı : 0
Sordu
-Hayata gelmek hakında ne söylersiniz?
Cevap verdi
-Hayata gelmek elimizden değil ama hayatta seçeçceklerimiz kendi elimizdedir.Varlığa ermek veya eremek, insan olamak veya olamak bazen elimizde olmasada seçimlerimize bağlıdır.
-Daha geniş açıklarmısınız?
-Daha geniş izahata gerek yok,bunlardan bir şey kapamıyorsan gerisinde hiç bir şey analayamazsın zaten.
Sustu.Yine sordu.
-İnsanın ilahi armağanı alması ve değerlendirmesi nasıldır?
-İlahi armağanı alamak ve değerlendirmek için önce Allaha yaklaşacaksın günde beş vakit huzuruna ereceksin.Kuranın iklimine Resülün sünnetine sarılarak hayatı devam  ettirmen gerekirki ilahi olan armağanı alasın ve değerlendiresin.Görmek lazım kabul etmek lazım,kalbinde yer açman gerekir.Aldıklarınıda yaşaman ve yaşatman insanlara sunman gerekir onları sevmen gerekir yardım etmek beraberce gönül gönüle beraber olman gerekir.
-Ulvi değerler alınması gerkmiyormu?
-Tabiki ulvi değerleri zaten Allh ile kuran ile Resul ile olunca alırısın,zaten alamaz isen hiç  bir şey hissedemezsin ve veremezsin.
Hayata gelmek veya gelmemek
Gelemek elimizde değil
Hayatı yaşamak veya yaşamamak
Hayat için emek vermek
Vermemek
Varlığını hissetirmek
Hissetirmemek
Nimetlere kavuşmak
Kavuşmamak
İlahi armağanları
Görmek
Sırtını dönüp gitmek
görmemek.
Hayat ve yaşam
sır ve muamma
Seçim
Kabullenmeler
Ama 
Seçmek kabullenmek sana özgürse
Herkese özgürdür
sakın unutma
Kulağına ses olsun.
-Zevkle dinledim yüreğinize sağlık.Bugün, bir baştan bir başa bütün yeryüzü, çeşit çeşit bunalım ve krizlerle buhranlar içinde çırpınıp durmaktadır,Bunun için çare nedir?
-Kuranı kerimdir.Gücü sanki elindeymiş gibi böbürlemnen şer odaklarına en iyi cevap kurandır.Hayatın her alanında dertlere cevap ondadır. (1)İşte nisa suresi:Eğer yasaklandığınız büyük günahlardan kaçınırsanız, sizin günahlarınızı örteriz ve sizi (şerefli bir makama) ikram olunacağınız bir yere koyarız.Kur’an-ı Kerimi okumak, Kur’an- ı Kerim’in mesajını dinlemek, boğulma tehlikesini yaşayan tüm insanlar için temiz, tertemiz nefes almak gibidir. Okumak, rastgele veya bilinçsizce bir okuma değil, okuduğunu anlama, anladığını yaşama şuuruyla okumadır. Kur’an-ı Kerimi okuyan herkesin “Kur’an nedir? Niçin indirilmiştir?”sorusunu sorması gerekir. Bu soruların en doğru cevabını bizlere Kur’an-ı Kerim vermektedir. Kur’an-ı Kerim’in ne olduğunu yeterince bilmeyen bir kimsenin, bu yüce kitaptan faydalanabilmesi mümkün değildir. 
Öncelikle bu yüce kitap, hataya ve yanlışa düşebilecek herhangi bir beşerin sözü değildir. “Batıl ona önünden de ardından da gelmez.(Çünkü Kur’an ), Hüküm ve hikmet sahibi çok övülen Allah’tan indirilmedir” Fussilet- 42.  Bütün bir insanlık için hidayet rehberi olan Kur’an-ı kerim, hiç şüphesiz ki bütün bir insanlığın öğüt alıp faydalanabileceği yüce bir kitap tır. “Gerçek şu ki, o (Kur’an )elbette bir öğüttür. Artık kim dilerse, öğüt alıp düşünür.” Müddessir- 54. Kur’an-ı Kerim bir zikir bir Nur’dur. Karanlıklardan aydınlığa çıkaran… Zulmün, şirkin, küfrün karanlığından… Hidayet ve rahmettir, kendisine inananları ve kendisine uyanları doğru yola ileten bir hidayet, bir rahmettir. Hakkı batıldan, doğruyu yanlıştan, iyiyi kötüden, güzeli çirkinden ayıran bir Furkandır. Allah’ın ilkelerinin, kanunlarının, hükümlerinin ciddiye alınması gereken bir kitaptır. “O (Kur’an, bir şaka değildir!”Tarık- 14. (1)
Kur’an bir hidayettir, arayış içerisinde olan, kişisel tercihleriyle gerçekleşen kendi eylem ve yönelişleridir. İnkârda, günahta, ısrarlı ve kararlı olanlar için Kur’an bir hidayet olabilir mi? Bu Kitap, Allah’tan bizlere bir hitaptır. Allah’u Teala, bizlere bu kitapla hitap ediyor! Bu hitaba karşı yaklaşımımız uzaklardan gelen bir hitap gibi değil, aksine bizleri yaratan, yaşatan, bizlere şah damarından daha yakın olan Rabbimizin hitabı olarak bakmalıyız. Dolayısıyla bu hitabı dikkate almak, bu hitapla titremek, titreyerek kendine gelmek gerekir.
-Çok güzel aydınlattınız.Peki insanın kendini inşası nasıl olacaktır?
-Evet, bütün bunlar daha insanın gözlerini hayata ilk açışıyla başlamıştır. Peki, hayatı henüz tanımadan karşısına çıkan nefis ve şeytan bu büyük düşmanla nasıl başa çıkacak insan. Üzülmeyin ve umutsuzluğa kapılmayın. Allah insanı eşrefül mahlûkat olarak yarattı. O şeytan gibi zayıf değil. Güçlü bir iradesi var. Bunu nerden mi biliyoruz? Bunu da Allah bize Kur’an’daki tarihi olayları anlatırken bildiriyor. “Allah Âdem’e isimleri öğretti”. İsmin mahiyetini, eşyayı ve mahiyetini, eşyanın hikmetini bütün bunların hepsini öğretmişti halifesine. Bunu ispatlamak için de Âdem’e meleklere isimleri saymasını emretti. Âdem isimleri mahiyetiyle saymaya başlayınca, melekler “senin şanın pek yücedir biz senin bize bildirdiklerin dışında bir şey bilmeyiz” dediler (Bakara-32). Meleklere bile verilmeyen bilgi insana verilmiştir. Aslında insan hayata bir adım önde başlamıştır Allah’ın yardımıyla. Bunu bilen şeytan ise aradaki bu farkı kapatmak için olanca gücü, şiddetli düşmanlığı ve daha bir hırslı başlamıştır batıl mücadelesine. Allahı tanıyarak ona sığınarak Kuran ile Resül ile kendimizi inşa edebiliriz ancak.(2)

kaynak:
1-http://www.tefekkur-dergisi.com/okumak__anlamak__yasamak_gerek.html
2-http://www.tefekkur-dergisi.com/insanin_kendini_yeniden_insasi.html

( Sordu başlıklı yazı kul mehmet tarafından 13.08.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.