Hikaye / Anı Hikayeler

Eklenme Tarihi : 6/19/2013
Okunma Sayısı : 2260
Yorum Sayısı : 0
KIZ  KUCAKTA... ÇEYİZ  BUCAKTA
   
      Saygıdeğer gönül dostlarıma merhaba. Bu konu başlığımla sizlere adet ve geleneklere doğru gezi yaptırmak istedim. Araç yok, kaptan yok, gitmek istediğimiz yörenin adresi yok ama özümüz var, sözümüz var okuyabilecek gözümüz var, çok  şükür algılayabileceğimiz Türkçe lisanımız var. Türkiye cumhuriyeti devletimin büyük bir bölümü kültürümüzün gereğini yaşatıyor. Her yörenin adetleri farklı olsa da yinede gayeler bir noktada birleşiyor.

      Atalarımızın benimseyerek söylediği  (Kız kucakta... Çeyiz bucakta)      Cümlesi aslında çok yerinde anlamlı ve ibretliktir.  Köy yerlerinde kız çocuklu ailelerin her birine ziyarete gittiğiniz zaman sizin güveninizi kazandığında kızına hazırlamış olduğu çeyizleri sergileyebilir. İmkanı iyi olan aileler mutlaka her evladı için çeyiz, ve düğün hazırlığını  zamanlamasını yaparak ayarlar.

      Eli boşa çıktığında mutlaka arkadaşlarıyla köşe başlarında muhabbet 
eden anneler ve kızları el işi dantel, oya gibi bir çok meşguliyetler içindedir. Bir anne çocuğunun ele muhtaç olmaması için ilk öğrettiği sanat çeyizlerde kullanılacak el hünerleridir. Mutfak hünerleri, yani yemekler, pastalar, börekler de çocuğunun beceri alanlarına girer.  Misafirperverlikte öğretilmektedir.

       Ben bir erkek çocuğu olarak  kızların çeyizlerini henüz buluğ çağına erişmeden merak ederdim. Annemle birlikte kız çocuğu olan bir akrabanın evine gittik. Annesi hürmetini yaptıktan sonra kızının çeyizleriyle ilgili arşivini 
evin içinde odaya serdi. Aman Allah'ım iğneden ipliğe ne ararsan bulunuyor. Annem çeyizleri incelerken çok  güzel olduğunu beğendiğini dile getiriyordu.

      Bende hayranlıkla izliyorum.  Kız annesi arada anneme hazırladığım çeyiz çok hoşunuza gittiyse kızımı oğluna veririm hepsi sizin olur deyince. Ben mahcubiyet içinde hafif geri çekilerek içimden neden olmasın duygularına kapılarak, birazcıkta nazlanarak ilk defa hanem için değerli evlat olduğumu anladım.  Aradan yıllar geçse de onun kızıyla evlenemezsek de çeyizleri o gün bu gündür hafızamda kayıtlıdır. Çeyizler birazda sır teşkil etmektedir.

      Her aile göstermek istemez. Sadece düğün esnasında evden traktöre veya kamyonete taşınırken vatandaşlar kaba taslak görür. Ama değerli olanı çeyiz sandığının içindedir. Yeni bir anımı da anlatmakta yarar görüyorum. Bir arkadaşımızı ziyarete gittiğimizde, kız çocuğunun bebekliğini bildiğim için kızı hafif yetişkin görünce: Maşallah Hasan bey kızın gelinlik olmuş deyince. Kız: benim çeyizlerim bile hazır diyerek bizlere gururlanarak sergilemiş oldu.
 
      Kırsal bölgelerde imkanı olup ta çeyiz hazırlığı yapmayanı eleştirirler. İlçe ve şehirlerde genelde modaya uyarak düğün hazırlığını iki dünürün ortaklaşa aldığı eşyalar ile tamamlanır. Bu arada çeyiz sandığı adet olan yerlerde de içi boş gönderilmez. Gelin kızın özel eşyaları, işlediği dantel, oyalar da içindedir. En çok baş örtüsü çeşitleri kenar oyalarıyla, yatak odası süslemesi, çevreler dikkat çeker.  Hazır satılanlardan alarak hazırlık yapanlar da mutlaka vardır.

      Bu konumda çeyizin çeşitlerine fazla girmedim. Çünkü zevkler ve renkler tartışılmadığından ata sözünü özetlemeye çalıştım. Çeyiz şiirimde varlığının mutluluğunu yansıtmaya çalışıyorum. Döktür şiirimde de, mademki çeyizimizi hazırladık neden düğün olmasın, oynanılması gerektiğini dile getiriyorum. Düğün eğlence esnasında seyredene takılırlar oyna da kurtlar dökülsün diye. 
Allah toplum içinde ve huzuru mahşerde yüzümüzü kızartmasın. Hoşça kalınız.

*****  Ç E Y İ Z  *****

Anne  adayının  dantel  elinde,
Sevgiyi işliyor gonca gülünde,
Enerji  kazanır sevda  dalında,
Genç kızın umudu oluyor çeyiz.

Kucakta dallanır, beşik sallanır,
Ortası göbekli, kenar pullanır,
Gelin kız çıkarken başı allanır,
Sandığa, valize doluyor çeyiz.

Düğün esnasında kaynana deşer,
Kız evi rengarenk odayı döşer,
Ziyaretçi  gelir  üçer ve  beşer,
Hanede  yerini  buluyor  çeyiz.

Tembellik yapanlar itibar görmez,
Dünürcü iştahsız başlığı vermez,
Kusursuz  olanı  eşi de  kırmaz,
Sınırsız  sevgiyi  salıyor  çeyiz.

Duygu güzelliği elbet önemli,
Rızasız kaçanın gözleri nemli,
Çalışkan bacılar her yerde ünlü,
Zeki'nin  gönlünü  alıyor  çeyiz.

***** D Ö KT Ü R   *****

Görevin  gereği  gönül  alırsın,
Çaresiz olunca mecbur kalırsın,
Müşteri geldikçe memnun olursun,
Dostlara  stresi   attırıver sen,

Tebessüm saçarsın daima yüze,
Buyurun diyerek girersin  söze,
Hitabınız  olsun  kaşa ve  göze,
Bizlere  eğlence  tattırıver sen.

Böyle  işlemekte  ticaret  hane,
Utanıp nazlanma,yapma bahane,
Müzik ortamın da her şey şahane,
Bildiğin  türküyü  tutturuver  sen.

Sağına, soluna  iyice  bakın,
Sanatkar  üstada olunuz yakın,
Samimi davran da gitsin merakın,
İlgiyi  kendine  çektiriver  sen.

Zeki  sohbetine asla doymuyor,
Merhamet duyuyor,canı kaynıyor,
Ağırdan  alıyor, dansı  uymuyor,
Oyna da kurtları döktürüver sen.

Ispartalı Zeki Çelik TÜRKİYE İLESAM İL temsilcisi.
( Kız Kucakta... Çeyiz Bucak Da başlıklı yazı Ispartalı tarafından 6/19/2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu