Makale / Toplumsal Makaleler

Eklenme Tarihi : 9/2/2009
Okunma Sayısı : 1325
Yorum Sayısı : 0



Tabi ki bu söylediklerimiz,ancak birarada yaşama azim ve iradesine sahip insanlar-vatandaşlar için geçerlidir. Yoksa militan bir ruhla,yola çıkanlarla konuşulacak şeyler değildir. Militanın aklı askıdadır. Onlar tabiyatları icabı nabızlarıyla konuşurlar. Düşünce onlar için vebadan daha kötüdür.

Açılımda amaçlanan özgürlükler, bütün toplum kesimlerini ve katmanlarını ilgilendirirse bir anlam ifade eder. Siz,eğer bu açılımdan kasdettiğiniz özgürlükleri,bir sıfatın,bir ismin yedeğine alırsanız,destek görmeniz mümkün olmaz;o zaman bütün kesim ve katmanların da fikrine değil,taleplerine cevap vermeniz gerekir!... Bütün toplumu,bir eli yağda,bir eli balda imiş gibi kabul ederek yola çıkmak,herşeye büyük yanlışla başlamaktır. Büyük bir yanlışla başlanmıştır. Bu anlamda on yanlıştan bir doğru çıkmaz...Bir isme,sıfata atıfta bulunduğunuzda,toplumun tamamını,yani 75 milyonu fişlemeniz gerekir! Kim ne kadar kimdir diye? Belli mi olur sonrada kapıları boyatırsınız ve her anlayışa belli işaretler korsunuz. Takibedebildiğim kadarıyla bu çıkış,asla başarı getirmeyecektir. Çok,çok üzülerek ifade ediyorum.

Üst kültür guruplarında,yeniden buluşma noktaları oluşturarak,toplumun,modernleşme ve şehirleşmesiyle,toplum stebil hale getililerek,üst kültür guruplarında buluşmalarının sağlanması gerekirken;modernleşme,kalkınma,hak ve özgürlükler,adalet kavramları,yeni anlam ve işlev kazanarak,vatandaşlar arasında eşitliği bu yoldan sağlamak ve toplumu yukarıya sıçratmak gerekirken;aşağılarda kültür kümeleri oluşturarak ve buna da azami desteği vererek,ancak;büyük ayrımcılığı,geriliği,adaletsizliği körüklersiniz...Zaten asırlardır çözülmemiş olan feodal yapıları,daha da ihya etmiş olursunuz. Dünyanın hiçbir yerinde olmayan,önemli kurumlarınız artık,aşiretler ve hemşehri dernekleri olur ki,buradan hareketle,topluma veya bir kesime açılım ve adalet getirileceğini savunmak,toplumla alay etmek değilse,bir başına komikliktir. Asla sular tersine akıtılamaz! Gelişmiş şehirlerin de,ikiyü,üçyüz kişinin sopa ve küreklerle kavga ettiği bir ülkede,bunu daha da derinleştirecek bir yol izleyerek, bunu çözüm diye sunmak,benimsemek,askariden,Osmanlı’nın 200 yıllık,Cummhuriyetin 80 yıllık çaba ve toplumsal anlamdaki kazanımlarına,modernleşme ve eğitim çabalarına ağır darbe vurarak,toplumda derin yarılmalara neden olacaktır-olmaktır...

Sizin iyi niyetiniz bazen fitneye dönüşebilir. Kıblemiz aynıdır ama,Kerbela vakasını,Sıffın savaşını,Dandanekan savaşını ve Çaldıran’ı da unutmamak gerekir. Bu anlamda müslümanlığın din olarak problemi yoktur,ama,müslümanların çok derin problemleri vardır. Bu vebali kimse göze almasın! Herkesi bir daha,bir daha,derin düşünmeye davet ediyorum. Eğer bu topraklarda kardeşçe yaşama azim ve iradesinde isek...

Devam edecek...

( Açılım -5 başlıklı yazı HayrettinYazcı tarafından 9/2/2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu